Voor het eerst kan pijn objectief worden gemeten

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 07 juli 2014 om 17:43
welingelichtekringen header 1
Het ene toestel meet met een sensor aan de vinger acute pijn op basis van zeven parameters waaronder doorbloeding en weerstand aan de huid. Met een wiskundige formule wordt een pijncijfer bepaald en weergegeven. Een ander toestel meet bij chronische pijnpatiënten of het pijncontrolesysteem correct functioneert door de reactie op grote of kleine temperatuurverschillen vast te stellen. De toestellen zouden een grote doorbraak zijn in het onderzoek naar pijn.
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is het eerste ziekenhuis ter wereld dat objectief pijn kan meten. Dat meldt de Standaard.
Tot nu toe is het niet mogelijk om pijn te meten. Er wordt altijd aan een patiënt gevraagd naar de mate waarin hij pijn ervaart. De patiënt geeft dan een cijfer tussen 0 en 10 voor het pijnniveau.
Nu heeft de Israëlische firma Medoc samen met het UZA en het eveneens Belgische DEN Medical twee pijnmetingstoestellen ontwikkeld. Daarmee kan in de toekomst zowel acute als chronische pijn objectief worden gemeten.
Bron(nen): De Standaard