Rutger Bregman ruziet met voorzitter varkenshouderijclub: 'Krulstaarten weggebrand'

Beroemd
woensdag, 05 oktober 2022 om 10:28
anp 449638975
Rutger Bregman haalde bij Op1 gisteravond hard uit naar de varkenshouderij, die wat hem betreft terug moet naar hoe het vroeger was. Daar was Linda Verriet, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij, het uiteraard niet mee eens.
KinderboekjesBij Op1 werden voor de verandering eens een voor- en tegenstander van de bio-industrie tegenover elkaar gezet. Opiniemaker Bregman verwees naar varkens in kinderboekjes. "Daar zie je varkens met een krulstaart wroeten in de modder, kippen die veel ruimte hebben. Maar de realiteit van de bio-industrie is heel anders”, begint hij. "Als we kijken naar varkens, zien we dat 99 procent van de varkens nooit naar buiten komt. 99 procent van de varkens heeft wel die vrolijke krulstaarten, maar die wordt eraf gebrand.” Dat wegbranden gebeurt, omdat de dieren elkaar anders in de staart bijten omdat ze zo dicht op elkaar staan.
En Bregman is nog niet klaar. "Als je je afvraagt: ‘Waarom zijn er in Nederland ieder jaar minder boeren?’ Dan is het antwoord niet dat er een boze club van veganisten is die ze het land uit jagen. Nee, het is de schaalvergroting, die intensivering. Heel veel boeren kunnen niet meer mee met die schaalvergroting, die megastallen. We hebben inmiddels 999 megastallen in Nederland.”
FabeltjeMaar Verriet is het daar niet mee eens. "Ik hoor aan één stuk door echt alleen maar frames. Megastallen, ellende, ik vind dat echt heel vervelend. Wij houden onze dieren echt gewoon op een heel goede manier. De hele wereld komt hier kijken hoe wij onze dieren houden en er wordt hier gesuggereerd dat we alleen maar met schaalvergroting te maken hebben.”
Ze benadrukt ook dat 95 procent van de Nederlanders vlees eet en van plan is dat te blijven doen. "Laat ieder zijn eigen keuze maken. Dat gun ik alle Nederlanders. Kies vooral bewust, maar kom ook eens bij varkenshouders kijken, hoe wij de dieren houden, en ga in gesprek.” Bregman reageert: "Ik denk dat het belangrijk is dat mensen weten hoe varkens, maar ook kippen en koeien, echt worden gehouden. Dat we onszelf heel vaak nog een fabeltje aan het vertellen zijn.”
Bron(nen): Metro