Verhoeven had halfjaar hoofdpijn van angst

Beroemd
door anp
dinsdag, 17 mei 2016 om 21:46
verhoeven had halfjaar hoofdpijn van angst1463514492
AMSTERDAM - Paul Verhoeven had voorafgaande aan de opnames van zijn nieuwe film Elle een halfjaar hoofdpijn van angst. Dit vertelde de regisseur, die op het filmfestival in Cannes meedingt naar een Gouden Palm, dinsdag aan tafel bij De Wereld Draait Door.
Verhoeven regisseerde in de Franse taal, waarvoor hij een week intensief Franse lessen volgde bij de 'nonnen' in Vught. Verhoeven: ''Een week lang zat ik onder de plak, we spraken acht tot tien uur Frans per dag. De leraressen hadden het script gelezen en hoofdrolspeelster Isabelle Huppert bestudeerd. Alle gesprekken gingen over de film en mijn voorbereiding op de draaiperiode, over wat ik op de set aan de Franse acteurs en actrices moest vertellen."
''Na die week in Vught heb ik aangekondigd alleen nog maar Frans te praten. Dat is goed gegaan. Maar ik moet wel zeggen dat ik bijna een halfjaar van tevoren tot het draaien aan toe ontzettend veel koppijn heb gehad uit angst. Ik maakte me zorgen of ik de culturele situatie zou kunnen begrijpen. En of ik zou worden geaccepteerd als Nederlands-Amerikaanse regisseur. En of ik het zelf waar zou kunnen maken."
Doktoren
De hoofdpijn ging over toen Verhoeven begon met draaien. ''Ik ben bij allemaal doktoren geweest, met kijkoperaties zochten ze naar tumoren en vreselijke andere zaken. Mijn Amerikaanse dokter raadde me aspirine aan."
Elle is de eerste speelfilm van Verhoeven in tien jaar tijd en draait in de competitie van het festival van Cannes. De erotische thriller vertelt over een zakenvrouw (Isabelle Huppert) die achter haar verkrachter aan gaat. Elle is gebaseerd op de roman Oh van Philippe Djian.
Verhoeven vertelde dat hij er aanvankelijk een Amerikaanse film van wilde maken, maar dat Amerikaanse actrices de hoofdrol weigerden, omdat het hoofdpersonage geen wraak neemt. ''Voor Amerikanen is dat tegen de draad in, tegen de Amerikaanse standaard." Het Amerikaanse script is daarna teruggezet in het Frans.