In Zweden bestaan ook luxe 24-uurs kinderdagverblijven

De Zweedse overheid en het Zweedse bedrijfsleven vinden het zo belangrijk dat iedere vrouw kan werken dat het stelsel van kinderdagverblijven een adembenemende omvang heeft. Uitschieters zijn de partuculiere instellingen. Daar kan bijna alles. De Suddeutsche Zeitung bezocht een van de paradepaardjes in Stockholm. Dat is de droom van iedere carrière beluste ouder. Je kunt er je kind iedere dag en nacht laten blijven, ook in het weekeinde. De kinderen krijgen te eten en tegen een kleine extra vergoeding kun je ook een magnetronmaaltijd meenemen als je je kind komt halen. Of ontbijten als je je kind komt brengen. Het geheim zit hem in de financiering. De basis voorziening van kinderdagverblijven wordt vrijwel geheel betaald door de overheid en de werkgevers. Wie bereid is een beetje extra zelf te betalen, in dit voorbeeld 140 euro in de maand, krijgt heel veel waar voor zijn geld. De aanbieder is en commercieel bedrijf, dat gezonde winsten maakt. De Suddeutsche schrijft over de Zweedse situatie omdat de Duitse lokale overheden binnenkort verplicht zijn te zorgen dat voor ieder kind een opvangplaats beschikbaar is

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  En dan kan je je kinderen 16 jaar later weer ophalen.

 2. j g

  Waarvoor neem je dan een kind?

 3. kletsmajoor

  Zo gaat dat in socialistische heilstaatjes: de burger heeft nergens verantwoordelijkheid voor, zelfs niet voor z’n eigen kinderen. Maar als het geld (van anderen) op is moet alles weer gerationaliseerd worden. Wij Nederlanders weten dat, want onze eigen uit de hand gelopen staatsgereguleerde kinderopvang wordt nu gerationaliseerd.

  • John

   Neu, kletsmajoor: de vergelijking met Nederland gaat niet op. In Zweden moet iedereen werken om het hoge voorzieningen niveau overeind te houden. In Nederland moet iedereen werken om het hoofd boven water te houden.
   Onze voorzieningen beginnen nu vrij snel af te brokkelen terwijl het water blijft stijgen zodat het met verminderde voorzieningen nog steeds moeilijk is het hoofd boven water te houden.
   Saillant verschil tussen de Zweden en de Nederlanders: In Zweden is het sociaal gevoel heel sterk ontwikkeld en daarom betaalt vrijwel iedereen behoorlijk belasting. In Nederland is de belastingmoraal nogal… wat zal ik zeggen?… facultatief?

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Hoe kom je erbij dat de Nederlandse belastingmoraal slecht is? We zijn Griekenland niet.

    (in antwoord op John)
    • John

     Alle schanddaden van een deel van de Griekse bevolking zijn ook een deel van de Nederlandse niet vreemd. Of dacht je soms dat alleen in de “knoflooklanden” succesvol belasting wordt ontdoken? Excuus, ik moet zeggen “ontweken” want dat is rechts politiek correct.
     Egoïsme is een krachtige eigenschap in de mens, maar er zijn onderlinge gradaties. De moraal is in de Scandinavische landen nog het minst aangetast. Misschien dat het daarom bon-ton is om op de Zweden te schimpen?

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      In plaats van die moralistische prietpraat kun je beter met keiharde statistieken komen die bewijzen dat Nederlanders notoire belastingontduikers zijn vergeleken met andere volken.

      (in antwoord op John)
 4. KritischeMassa

  Dit is toch wel een heel treurige climax van de feminisering, hemellief.

  Elke generatie na de jaren 60 ontspoort steeds harder en sneller, Heroine Punkers in de jaren 80, XTC feestbeesten in de Jaren 90, GHB koks in de jaren 00… Echt fantastisch, dat vrouwelijke ge-ontplooi.

  Begrijp me niet verkeerd, wat mij betreft feminiseer je tot je niet meer maandelijks bloedt, maar neem dan geen kinderen.

 5. Ron Kersten

  Men schiet een beetje door. De volgende stap is dat men niet zelf kinderen krijgt maar de opvang ze gewoon voor je maakt en dag en nacht verzorgt totdat de adoptie-ouders met pensioen gaan en “hun kinderen” voor het eerst zien. Ik heb medelijden met deze kinderen en snap het als ze zeggen “wie is toch dat mens dat af en toe langs komt en mij en de magnetronmaaltijd meeneemt”. Waarom zetten deze mensen in godsnaam kinderen op de wereld ? Triest !

 6. dinoleonardo

  Als we de overheidssubsidies op kinderopvang op €0 zetten dan kan van dat geld mooi taalopleidingen aangeboden worden in bijvoorbeeld Pools, Roemeens of Spaans. Het is namelijk fijn dat je goed met je zorgverlener kan blijven communiceren, in de thuiszorg, ziekenhuis, verzorginscentra etc.

  De moedertjes die nu (part-time) werken en hun kinderen die tijd op de opvang hebben kunnen de jonge jaren van hun kinderen zich dan weer helemaal toewijden aan hun kinderen. Je gaat natuurlijk geen nachtdiensten, weekenddiensten en onregelmatig gedoe op je hals halen als je daar dan netto een paar honderd euro aan over houdt, na aftrek van de opvangkosten.

  We hebben al een personeelstekort in de zorg, dus als die vrouwen die nu (o zo schandalig, nalatig en egoïstisch) hun kinderen op de opvang hebben als ze werken ook nog wegvallen is er weinig andere keus dan die plaatsen op te vullen met buitenlandse krachten.

 7. Monica

  hoezo is het belangrijk dat iedere VROUW kan werken, hebben de vaders dan weer geen enkele verantwoordelijkheid?

  • John

   Creches zijn nodig omdat ALLEBEI de ouders werken Monica. Eén kostwinner is een luxe die de Zweed zich niet kan veroorloven en in Nederland ook al niet meer.

   (in antwoord op Monica)
 8. meesan

  Dat die chreche 24/7 open is wil niet zeggen dat Zweedse ouders hun kinderen daar hele dagen brengen. In Nederland is de opvang geopend van 8.00 uur tot (als je geluk hebt) half 18.30 uur. Dan heb je als werknemer in een niet van 9 tot 5 beroep of als zelfstandige een probleem. Je bent dan afhankelijk van eventuele partner, familie of flexibele gastouder als je dienst hebt van 6.00 tot 14.00 uur of in het weekend, of als je als zelfstandige een klus buiten reguliere opvanguren hebt. Van de officiële opvang moet je het niet hebben. Een opvang die altijd open is, is voor dit soort werknemers een uitkomst.

  • John

   Nuttige kanttekening inderdaad, in een tijd waarin onregelmatige werktijden, oproepdiensten etc. steeds meer gemeengoed zijn, gaat de kinderopvang in NL nog steeds uit van banen van negen tot vijf alsof het de jaren 50 zijn.
   Mensen die alle voorzieningen die in principe voor iedereen beschikbaar moeten zijn maar onzin vinden, doen de noodzakelijke veranderingen af met de dooddoener “socialistische heilstaat”. Dan doe je er een schepje bovenop in heerlijk meestromen in de tendentieuze manier van berichtgeving.

   (in antwoord op meesan)
  • Gizela de Blaauw

   Gastouders zijn wel zo flexibel in Nederland. Maar 24/7 vind ik flink overdreven….

   (in antwoord op meesan)
 9. johandevri

  Het kernprobleem is natuurlijk (en dat geldt nog meer voor NL) dat de OG prijzen al lang erg hoog zijn…en dat het dus normaal wordt dat BEIDE ouders (pappa en mama) WERKEN.

Reacties niet toegestaan