Olie: Brazilie overvleugelt Venezuela

Misschien is El Dorado - de mythische in goud gehuld stad - dan toch gevonden. Niet op het vasteland, maar in de territoriale wateren van Zuid-Amerika, of beter gezegd: van Brazilië. Daar blijken diep onder de grond grote voorraden zwart goud verstopt.
Brazilië kan wel eens de olieproducent van de toekomst worden, zo meldt het Amerikaanse radiostation NPR vanuit Angra dos Reis, een havenstad in het zuidoosten van Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land kan sinds kort zichzelf voorzien in zijn oliebehoefte.
Maar de huidige productie van 2,4 miljoen vaten per dag zal sterk opgevoerd worden dankzij de vondst van wat de Brazilianen aanduiden als 'olifantenvelden'. Brazilië investeert de komende vijf jaar een bedrag van 174 miljard dollar om de velden in productie te brengen. Daarmee zal Brazilië al snel Venezuela als belangrijkste olieproducent van Zuid-Amerika gaan overvleugelen. De productie moet in 2020 op 3,9 miljoen vaten per dag liggen.
De twee belangrijkste 'olifantenvelden' zijn bekend onder de namen Tupi en Yara, met respectievelijk een geschatte olievoorrraad van 8 en 6 miljard vaten. Het voortouw bij de ontwikkeling van de olievelden wordt genomen door de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobas, die voor tweederde in handen is van de Braziliaanse staat en dat nu al een van de grootste bedrijven ter wereld is.

Bron(nen):   NPR