Independer en andere vergelijkingssites zijn verre van onafhankelijk

Dit zijn de maanden waarin veel mensen overschakelen van ziektekostenverzekering. En zeer velen gebruiken daarbij de 'onafhankelijke' site Independer of een andere vergelijkingssite. Zowel De Volkskrant als NRC onderzochten het fenomeen en komen tot vergelijkbare conclusies. De Volkskrant stelt vast dat verschillende vergelijkingssites je wijzen naar verschillende ideale aanbieders. NRC constateert dat Independer, de grootste van de vergelijkingssites helemaal niet onafhankelijk is, zoals de site doet voorkomen, maar je probeert klant te maken van een verzekeraar waar Independer zelf het meest aan verdient. Zorgverzekeraars die weigeren om Independer commissie te betalen verschijnen niet automatisch in de belangrijkste ranglijst die de site publiceert. Independer, grotendeels eigendom van Achmea (FBTO, Zilveren Kruis, Agis) en veruit de grootste tussenpersoon in zorgpolissen, verdient zijn geld met overstappers. Hoe meer consumenten via de site naar een andere verzekeraar overstappen, hoe meer Independer verdient. De site krijgt tot meer dan 100 euro per overstappende klant van zorgverzekeraars.  

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Independer_nl

  Volkskrant en NRC schreven vandaag inderdaad een artikel over de verschillen tussen vergelijkingssites. Ondanks onze verklaring van de verschillen aan de betreffende journalisten zijn enkele belangrijke fouten niet gecorrigeerd. Lees onze reactie op deze fouten op http://weblog.independer.nl/independer/reactie-independer-artikel-nrc-en-volkskrant/

  • Jasper_B

   “Wij van WC-Eend…”

   (in antwoord op Independer_nl)
  • Cornelis Berend

   Het is geen goed signaal als verzekeraars aandeelhouder zijn van een vergelijkingssite. Ik zou zeggen dat je als verzekeraar daar niet eens een aandeel in zou WILLEN nemen. Het idee dat Volkswagen een onlinedienst zou onderhouden die Fiats aanbeveelt…. Dat gaat er bij mij niet makkelijk in. Het doet denken aan doping in de wielersport: Je weet dat het niet goed zit maar je kan het niet aantonen.

   (in antwoord op Independer_nl)
  • catchit64

   Het is de slager die zijn eigen vlees moet keuren. Helaas hebben de verzekeraars zo godvergeten veel macht dat wij als consument alleen maar ja kunnen knikken. Als het op premie betalen aankomt moet je op tijd zijn anders heb je een hoop gezeik, heb je ze nodig omdat je geld van ze tegoed hebt is het dubieuze gilde van verzekeraars niet thuis of probeert er onderuit te komen.

   Nee Independer en andere gastjes in die verderfelijke branche, open je ogen, speel het spel eerlijk en denk niet alleen aan je eigen portemonnee.

   (in antwoord op Independer_nl)
  • Janneke van Vught

   Ik heb zojuist het verweerblog van Independer gelezen. Wat een hoop zieligheid.
   Als je roept dat je je eigen producten NIET bevoorrecht ten opzichte van andere verzekeraars, waarom wil je dan eigenaar zijn van dit product?
   Verklaring is even dubieus als de hele branche.

   (in antwoord op Independer_nl)
 2. kletsmajoor

  Dit was jaren geleden al bekend. Linkje hieronder uit 2010.

  http://nos.nl/artikel/203832-verzekeraars-independer-niet-onafhankelijk.html

  • Calhoun84

   Ik dacht ook al dat het oud nieuws was, maar Independer lijkt nog wel redelijk onafhankelijk ondanks de aandelen die Achmea bezit. Independer heeft laatst nog een waarschuwing gegeven over een product van Zilveren Kruis (Achmea) welke nadelig voor de klant zou zijn.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 3. De Staatsburger

  Oud nieuws

Reacties niet toegestaan