‘Autonome’ complotdenkers opgelicht: Claimen 1,5 miljoen euro van de staat

Duizenden mensen vertellen de Belastingdienst dat ze hun 'geboortetrust' van 1,5 miljoen euro opeisen. Ze willen zich losmaken van de Nederlandse staat. Dit idee halen ze van complotwebsites, die er grof geld aan verdienen.

Deze websites verkopen onder meer 'diplomatieke paspoorten', bieden advies en rechtshulp, schrijft NRC. Zo kunnen liefhebbers 'autonoom' worden, wat zoveel betekent als dat je niet meer onder het Nederlands recht valt en geen banden meer hebt met de Nederlandse staat, maar dat kan natuurlijk helemaal niet.

'Maak je los van de Nederlandse overheid, vergeet belastingen en boetes en claim je geboorterecht van 1,5 miljoen euro.' Dat is de boodschap van hulpcoach Ronald Heister van het bedrijf Bossmaker, 'de minister' van een gemeenschap van 'autonome mensen'. Na het sturen van een formele brief aan de Belastingdienst leef je volgens hem verder als 'vrijgeborene', ben je onschendbaar en in theorie miljonair.

Door jezelf autonoom te verklaren, val je volgens Heister niet meer onder het Nederlands recht. Je hypotheekschulden vervallen. Boetes, belastingen, wetten en regels gelden niet meer. Dus ook geen covid-restricties. Heister: “Het fijne van diplomatieke onschendbaarheid is dat je daarmee ook niet valt onder de regels van vaccinaties en geen last hebt van reisbeperkingen.”

Voor 100 euro word je lid. Voor hulp bij de ingewikkelde brieven is een los consult van 400 euro mogelijk. Een 'diplomatiek paspoort' kost 149 euro per persoon. De stappen richting een volledig 'autonoom, vrijgeboren' gezin kosten zo al gauw meer dan duizend euro.

Bossmaker laat alle leden een geheimhoudingsclausule tekenen. Een anonieme ondernemer vertelt gedesillusioneerd aan de krant dat zijn hypotheekschuld nog net zo hoog is. Hij heeft nooit meer wat gehoord over zijn 'geboortetrust'. Het was weggegooid geld, zegt hij.

Bron(nen):   NRC