Solidariteit neemt af: 40 procent wil hogere zorgpremie bij ongezonde leefstijl

Twee op de drie Nederlanders willen dat de huisarts rokende, veel drinkende of ongezond etende patiënten aanspreekt op hun gedrag. Een op de vijf vindt zelfs dat zij zorgvoorrang moeten krijgen op mensen met een ongezonde leefstijl.

Zorginstituut Nederland concludeert na een onderzoek onder 2000 Nederlanders dat de solidariteit met ongezond levende mensen afneemt. Veertig procent van de ondervraagden vindt dat zij een hogere zorgpremie moeten betalen.

Het Zorginstituut, dat het basispakket beheert, waarschuwt voor een zorgcrisis. De kosten stijgen, net als de openstaande vacatures. "Als er niets verandert, zullen patiënten in de nabije toekomst niet langer in alle gevallen kunnen rekenen op goede zorg", zegt voorzitter Sjaak Wijma van het zorginstituut. "We moeten bedenken wat we belangrijk vinden in de zorg, keuzes maken en elkaar daaraan houden."

Nederlanders staan volgens het Zorginstituut positief tegenover een aanpak gericht op het bevorderen van gezondheid en kwaliteit van leven. Daarnaast staat 'de bereidheid om mee te betalen aan de zorg voor mensen met een ongezonde leefstijl onder druk'.

De zorgpremie neemt volgend jaar toe met ongeveer 15 euro per maand, blijkt uit berekeningen van het Ministerie van Volksgezondheid.