Euro. ‘Dromen die opduiken dat maandag alles opgelost en voorbij is, zullen niet uitkomen’

Na een paar uur snapten de markten gisteren dat het een sprookje dat a.s. zondag alles is opgelost een sprookje is. Voor beleggers die dromen van een kordate, allesomvattende oplossing van de eurocrisis stuurde een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel de wereld in. 'Dromen die opduiken dat maandag alles opgelost en voorbij is, zullen niet uitkomen'.
Omdat politiek gesproken een uitbreiding van het noodfonds onhaalbaar is, zal vermoedelijk besloten worden te lenen met de 440 miljoen als onderpand. Lenen met geleend geld, dus.
Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble legde de lat voor de eurotop lager. 'We zullen dit weekend geen definitieve oplossing hebben', zei hij.

Met de uitspraken tempert Duitsland de hooggespannen verwachtingen van beleggers. Want  de internationale gemeenschap voerde dit weekend de druk op Europa flink op. De ministers van Financiën van de G20 en de centrale bankiers geven de euroleiders nog tot 23 oktober om een sterk antwoord op de crisis uit hun hoed te toveren. Het getalm van de eurozone zit de andere grootmachten, met de VS voorop, hoog.

Bron(nen):   De Tijd