Man brengt 1000 euro, die uit geldautomaat steekt, naar de politie: heel veel mensen zouden dat niet doen

Een man in Nuenen wilde geld pinnen uit de automaat, maar zag dat er 1000 euro uit de flappentapper stak. Hij bracht het geld naar het gemeentehuis en later de politie. Maar dat zou lang niet iedereen doen.

"De meneer concludeerde dat iemand vóór hem dat geld vergeten was en heeft meteen de gemeente ingelicht”, vertelt wijkagent Henk van den Berg tegen het AD. De politie, die kantoor houdt in het gemeentehuis, bewaart het geld tot de eigenaar zich meldt. "Wie via zijn bankrekening kan bewijzen dat die dit bedrag heeft opgenomen, kan langskomen en krijgt het terug”, zegt Van den Berg.

De wijkagent deelde de gebeurtenis op Twitter. "Dat doe ik bewust, om te laten zien dat er nog altijd eerlijke mensen bestaan.” Het gebeurt overigens wel vaker dat mensen hun geld vergeten mee te nemen, vertelt de agent. "Zeker als mensen een groot bedrag pinnen, zijn ze soms nerveus. Dan nemen ze wel de pinpas terug, maar vergeten het geld.”

Het AD vroeg zich af wat anderen zouden doen en hield een poll. Van de meer dan 5000 mensen die hebben gestemd, zou maar liefst een derde het geld zelf houden. Een kleine twee derde zou net als de vinder in Nuenen het geld naar de politie brengen. Een paar procent zou niets doen.

Dat laatste is geen gek idee: de geldautomaat slikt het geld vrij snel weer in als het er niet uit wordt gehaald. Dat zoveel mensen het geld zouden houden is opmerkelijk. Ten eerste hangen er waarschijnlijk camera's, waardoor je zomaar herkend zou kunnen worden. Ten tweede, en veel belangrijker: je steelt 1000 euro. Je steelt toch ook geen laptop of tv?