Canadese rokers krijgen miljarden van fabrikanten

Drie sigarettenfabrikanten moeten een schadevergoeding van meer dan vijftien miljard Canadese dollar (bijna elf miljard euro) betalen aan meer dan een miljoen rokers uit Quebec. Het is de hoogste schadevergoeding die ooit is uitgekeerd in Canada.

De rokers hadden de multinationals Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges en JTI-MacDonald aangeklaagd omdat de bedrijven niet zouden hebben gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico's van roken. De zaak werd in 1998 al aangespannen, maar kwam pas in 2012 voor de rechter.

Een Canadese rechter gaf de rokers gelijk en wees 15,5 miljard Canadese dollar schadevergoeding toe. De drie fabrikanten zijn het daar niet mee eens, omdat Canadezen al sinds de jaren vijftig op de hoogte zijn van de gevaren van roken. Aan het juridisch getouwtrek komt na zeventien jaar waarschijnlijk nog steeds geen eind: de bedrijven gaan tegen de uitspraak in beroep.

De rokers die de multinationals voor de rechter sleepten, zijn inwoners van Quebec die het niet lukte te stoppen met roken of kanker hebben gekregen.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. DoubleUC

  Willens en wetens geld verdienen ten koste van de gezondheid van hun eigen klanten. .. én ook nog aktief nieuwe klanten trachten te werven vind ik ronduit misdadig.

  • Apekool

   De overheid staat het (graag) toe vanwege de flinke accijns inkomsten en de gebruikers gaan willens en wetens kankerstokjes verbranden.

   Lijkt me geen eenzijdig probleem, zelfs in de wetenschap dat de fabrikanten geen frisse lui zijn.

   (in antwoord op DoubleUC)
 2. KarlRuprechtKroenen

  Zo te zien is hier op WEL de mogelijkheid om te reageren vanaf gisteren al flink teruggeschroefd, het immers linkse WEL gaat zo te zien het eggie, compleet met bronvermelding en daar past discussie niet meer bij.

 3. KarlRuprechtKroenen

  Zo te zien is het over en uit met de mogelijkheid om te reageren hier op WEL.

  WEL is nu een serieuze nieuwssite waar men nieuws van elders haalt, nu ook met bronvermelding.

Reacties niet toegestaan