Oneerlijk: zo lang moet je werken voor een Big Mac in verschillende landen

In Zürich heb je binnen drie dagen een iPhone 6 bij elkaar gewerkt, in Nairobi duurt dat maanden. Voor een kilo rijst moeten mensen in Mumbai 49 minuten werken en in Parijs maar 9. Gek genoeg hebben werknemers in New York dan weer eerder een Big Mac verdiend dan een kilo rijst. Investeringsbank UBS vergelijkt de wereldprijzen en de lonen in een aantal belangrijke steden op de wereld. Een van de indicatoren, die daarvoor wordt gebruikt, is vrij simpel: hoeveel kost een iPhone 6, een Big Mac, een kilo brood of een kilo rijst? Een van de onderzoekers legt uit: ''De Big Mac van McDonald's en de Apple iPhone zijn overal hetzelfde, of je ze nu koopt in Doha of Rio. Dit maakt hun prijzen en betaalbaarheid vergelijkbaar.'' Onderstaande tabel maakt vooral duidelijk hoe bizar groot het verschil is tussen arm en rijk op de wereld.   prices 1 prices 2 prices 3

Bron(nen):   Business Insider      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  is niet oneerlijk. de overige kosten van het levensonderhoud zijn dan ook veel lager, of denk je dat ze in Nairobi ook een euro voor een paprika neertellen? Bovendien moet je je geld niet uitgeven aan een Big Mac….

 2. Burgermans

  Wat een onzinnig jank-verhaal. Het leven in Nairobi is veel goedkoper dan in Zürich.

  • Ko Herent

   En ze hebben meer vrije tijd ook.

   (in antwoord op Burgermans)
  • vanhetgoor

   Nee, je moet wel de statistieken kunnen lezen, het leven is in Nairobi duurder want om het zelfde te kunnen kopen moet er langer gewerkt worden. De essentie van geld is dat het een betaal en ruilmiddel is, de waarde is maar schijn.

   (in antwoord op Burgermans)
 3. Ko Herent

  Heeft niks met oneerlijkheid te maken, het is zo.
  Niet iedereen kan het goed hebben. Jammer.

 4. jantje

  In London heb je mensen die binnen de seconden een Iphone kunnen kopen maar ook mensen die er maanden over doen, net als in Naïrobi, Mumbai, Rio. Hooguit dat de verhoudingen anders liggen. vluchtelingen die hier heen komen krijgen hem zelfs gratis als ze hem al niet hebben. Persoonlijk vind ik ze te duur.

 5. Dead Silence

  Oneerlijk. Meer dan de helft van je salaris confisqueren onder de noemer belasting. En dat is het topje van de ijsberg.

Reacties niet toegestaan