Voor 400 euro maak je van je fiets een e-bike

Toegegeven, erg charmant ziet het er nog niet uit, maar het werkt wel: een derde wiel met motortje, waarmee je fiets elektrisch wordt aangedreven. Het is veel goedkoper dan een elektrische fiets en je kunt hem afkoppelen als je toch écht wil fietsen.

Het is de Canadese student Simon Park die op het idee is gekomen. Hij bedacht een aanhanger met elektromotor en accu voor achter je fiets. De constructie weegt nu nog twaalf kilo. Dat gewicht wil Park halveren. Ook wil hij draadloze besturing ontwikkelen. De ‘Caboost’ is gemonteerd op de achternaaf en zorgt voor extra stuwkracht.

“Het is duurzamer dan een auto en betrouwbaarder dan de bus”, aldus Park. Bovendien kost de ‘Caboost’ maar een vijfde van een elektrische fiets.”Waarom zou ik zoveel geld betalen voor een elektrische fiets als ik al een fiets heb?”, vindt de student. Hij heeft nog grote plannen voor de verdere ontwikkeling. “Ik wil enkele functies van semi-autonome auto’s overnemen. Caboost moet automatisch detecteren wanneer de fietser aan het trappen is, maar door het regenereren van remkracht ook de remafstand verkleinen”, meent Park.

Uiteindelijk moet de fiets 32 kilometer per uur kunnen, de maximale toegestane snelheid in Canada. Ook wil Park dat hij achter alle soorten fietsen past, van bakfiets tot kinderfiets. Hij heeft met zijn uitvinding een geldprijs gewonnen waarmee hij de aanhanger in productie wil brengen.

© Simon Park

Bron(nen):   HLN