Vooral jonge gezinnen verspillen veel voedsel

De sla hoeft maar een piepklein beetje verlept te zijn of hij belandt al in de vuilnisbak en is het brood net wat aan de droge kant dan komt het er naast te liggen. We verspillen nog altijd veel te veel voedsel. Vooral jonge gezinnen bezondigen zich daaraan.

Dat concludeert het Voedingscentrum, die samen met Albert Heijn, Jumbo, McDonald’s en de Rabobank een campagne is gestart om voedselverspilling tegen te gaan. “Als iedereen zich inzet, lukt het ons om de voedselverspilling in 2030 te halveren,” zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen tegen Voedselverspilling tegen de NOS. “En het moet, want verspilling is zonde voor het milieu – denk eens aan alle verspilde energie en water – en vergeet niet je eigen portemonnee.”

Het gaat al de goede kant op. In 2010 gooiden we per persoon nog 48 kilo voedsel weg, in 2016 was dat nog maar 41 kilo. Het probleem in Nederland is dat eten in de supermarkt zo weinig kost. “Doordat het zo goedkoop is, hebben mensen er blijkbaar weinig moeite mee. Maar vergis je niet: een gezin gooit per maand voor 50 euro weg. Per jaar heb je het dan toch over 600 euro. Dat is toch ongelooflijk veel geld?”

Wil je bij je thuis de verspilling aanpakken dan kun je bijvoorbeeld je koelkast op 4 graden zetten in plaats van op 6 of 7 graden. Dan blijft voedsel langer goed. Ga met een boodschappenlijstje de supermarkt in zodat je alleen koopt wat je nodig hebt en meet rijst en pasta beter af, want vooral daarvan gooien we veel weg. En een oude bekende: stop het eten dat overblijft in de vriezer en las een wekelijkse restjesdag in.

Bron(nen):   NOS