Turkse lira ingestort: in één klap leven veel duurder

Economie
woensdag, 24 november 2021 om 12:30
anp 81618812
In een paar dagen tijd werd de Turkse lira 20 procent minder waard ten opzichte van de euro. Daardoor is het leven in Turkije in korte tijd erg duur geworden voor veel mensen.
Voor de recente val van de lira was de inflatie in het land al zo'n 20 procent. "Het is bizar om te zien hoe snel de lira valt en blijft vallen," vertelt RTL-producer Pepijn Nagtzaam die in Istanboel woont. "In slechts een paar maanden tijd is het zo hard gegaan. Mensen merken dat direct in hun portemonnee: prijzen in de supermarkt, bij de groenteboer en de slager stijgen, terwijl salarissen achterblijven en minder waard worden."
Nagtzaam vertelt over de gevolgen van de coronacrisis: "Sinds deze zomer is eindelijk alles weer open, kan er weer geld worden verdiend, en nu klapt die munt verder in elkaar. Dat is iets wat veel mensen niet kunnen bolwerken. Zo zie je ook veel zaakjes die gewoon verdwijnen uit het straatbeeld; het geld is op."
Ondertussen, concludeert RTL, zijn de rijen bij de wisselkantoren lang. Turken ruilen hun lira in recordtempo om voor euro's of dollars. Elke dag dat je wacht, krijg je er immers minder voor terug.
Bron(nen): RTL Nieuws