Vet voedsel vermindert spermavoorraad met 40%

Mannen opgelet: vet voedsel is niet alleen slecht voor je gewicht, het is ook schadelijk voor je zaadcellen. Vette voeding vermindert de spermavoorraad met 40%, dat zijn gemiddeld 35 miljoen minder spermacellen. Ook de kwaliteit van het sperma gaat ervan achteruit. Dit blijkt uit een recent Deens onderzoek. Deense wetenschappers onderzochten het sperma van 700 gezonde mannen rond de 20. Geen enkele proefpersoon onderging een vruchtbaarheidsbehandeling. Het eetpatroon van de deelnemers werd vergeleken met de kwaliteit en kwantiteit van het sperma. En wat bleek: de mannen die (verzadigd) vet voedsel aten hadden 38% minder geconcentreerd sperma dan mannen die er een vetarm eetpatroon op na hielden. De spermavoorraad van deze 'ongezonde' mannen was 41% kleiner dan die van de 'gezonde' mannen. De gezonde eters beschikten gemiddeld over een voorraad van 163 miljoen zaadcellen (50 miljoen per milliliter). De ongezonde eters beschikten gemiddeld 'slechts' over een voorraad van 128 miljoen zaadcellen. Een verschil van 35 miljoen spermacellen. Uit eerder onderzoek bleek al dat de spermavoorraad van de Westerse man in de loop der tijd heel wat te verduren heeft gehad. Zo daalde de spermaconcentratie van de gemiddelde 35-jarige Fransman tussen 1989 en 2005 van 74 miljoen naar 50 miljoen zaadcellen per milliliter. Met dit onderzoek is eens te meer aangetoond hoe verzadigde vetten van invloed zijn op de kwaliteit en kwantiteit van sperma.

Bron(nen):   Daily Mail      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kamikaazkop

  “Met dit onderzoek is eens te meer aangetoond hoe verzadigde vetten van invloed zijn op de kwaliteit en kwantiteit van sperma.”

  Volgens mij zegt het alleen wat over de kwantiteit.

 2. Bert Schimmel

  Ach, zolang er maar 1 zaadcel nodig is om een eicel te bevruchten, maak ik me geen zorgen.

  • Heldoppantoffels

   Ter informatie, dat is dus een broodje aap verhaal. De eicel van een vrouw heeft een schil en 1 zaadcel komt niet door deze schil heen.
   De zaadcellen werken in feite samen, zodat er 1 van de zaadcellen met de prijs vandoor kan gaan. Een zaadcel heeft een zogenaamde ‘kop’ en deze bevat een stofje om de schil van de eicel zachter en uiteindelijk toegankelijk te maken. Er zijn toch wel een paar miljoen zaadcellen nodig die eigenlijk de eicel bestoken met het stofje en pas daarna komt de winnaar naar binnen en sluit de eicel zich definitief. Na het delen van de cel, spreekt men van een pre-embryonale fase. 🙂

   (in antwoord op Bert Schimmel)

Reacties niet toegestaan