Bezorgdheid over wereldwijde ernstige covid-ziekte bij kleuters neemt toe

De eerste berichten kwamen 10 dagen geleden uit Engeland. Daar werden in korte tijd verspreid over het land verontrustend veel kinderen in ziekenhuizen opgenomen met symptomen van de Kawasaki-ziekte, een aandoening aan bloedvaten en hart, die soms dodelijke afloopt. Waarschijnlijk is de ziekte een resultaat van hyperreactiviteit van het immuunsysteem als reactie op het virus in combinatie met genetische gevoeligheid. 

Na Engeland kwamen er ook berichten uit Frankrijk en de VS. In de VS zijn nu 73 kinderen in ernstige toestand opgenomen. Minsten drie van hen zijn gestorven. Ook in Nederland waren de afgelopen weken tien kinderen opgenomen met verschijnselen van deze ziekte, maar het staat niet vast of er bij die kinderen een relatie is met Corona. De WHO studeert ook op een mogelijke relatie van het nieuwe ziektebeeld met het  coronavirus.

Wat de relatie tussen deze aandoening en het virus precies is wordt nog onderzocht. Maar het staat vast dat er een relatie is. Dat gegeven ondergraaft vermoedelijk de rustgevende gedachte dat kinderen niet veel kwaad kunnen.

Gouverneur Cuomo van New York heeft aangekondigd dat er extra onderzoek zal worden gedaan om te inventariseren hoe ernstig de situatie voor kleine kinderen is, juist ook omdat over heel de wereld de scholen weer opengaan of weer open zijn