Virologen: RIVM veel te optimistisch

Het RIVM kwam gisteren met de hoopvolle mededeling dat we over de piek van het aantal besmettingen zijn en dat binnen twee weken daarom ook de druk op de ziekenhuizen zal dalen. Veel te optimistisch, zegen virologen.

Virologen twijfelen aan optimisme RIVM „Een opmerkelijke uitspraak”, vindt Bert Niesters.„Als het zo is, is dat natuurlijk goed nieuws. Maar ik geloof het niet. Al wekenlang zit de GGD aan de maximale testcapaciteit, overal om je heen hoor je dat het haast onmogelijk is om een afspraak te maken en er is een gigantische run op zelftesten. Dan kun je ook niet weten of de piek wel of niet is bereikt”, meent de viroloog.

Het RIVM registreerde in de afgelopen zeven dagen iets meer dan 155.000 positieve tests. Dat is ongeveer gelijk met vorige week. „Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek. We zien positieve signalen”, zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.

Viroloog Ab Osterhaus is ’nog niet zo euforisch’, zegt hij tegen De Telegraaf. Hij denkt dat het nog veel te vroeg is om conclusies te trekken. „Een zwaluw maakt nog geen zomer. Hoeveel mensen melden zich überhaupt bij de GGD? Hoeveel doen er een zelftest? Ik zou voorzichtig zijn met dit soort boodschappen. De situatie is nu nog ernstig genoeg, zeker in de ziekenhuizen.”

Timen ziet ook een afvlakking van het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis wordt opgenomen. „Maar het is nu nog niet met zekerheid te zeggen, we hebben de komende tijd nodig om het beeld nauwkeuriger te krijgen.”Beddenplanner Ernst Kuipers stelde maandag nog het tegenovergestelde, namelijk dat de piek in de ziekenhuizen zeer waarschijnlijk nog niet is bereikt. „De stijging in de ziekenhuizen is nog steeds fors”, zei hij.