Vrouw verruilt de pil voor het spiraaltje

Steeds minder Nederlandse vrouwen slikken de pil en steeds meer laten een spiraaltje plaatsen. Dat bericht Trouw op basis van cijfers van het CBS.
In 2003 had 4 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar een spiraaltje, in 2013 was dat 12 procent. Twee op iedere drie vrouwen in de vruchtbare leeftijd doet iets om zwangerschap te voorkomen. De pil is nog steeds veruit het populairste middel. Vanaf zijn legale introductie in 1965 is het gebruik gestaag gestegen en bereikte het midden jaren negentig zijn maximum: 45 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd slikte toen de pil. Daarna zette een daling in naar 37 procent nu. Vooral onder 25- tot 35-jarige vrouwen daalde het gebruik sterk, van 48 procent in 2003 naar 38 procent nu. Bij veel vrouwen nam het spiraaltje, dat af is van zijn slechte imago, de rol van de pil over.
 

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Victor Verlon

  Op zich een goede ontwikkeling, gezien het feit dat vrouwen nog wel eens de pil vergeten te slikken. Dat brengt de effectiviteit van de pil uiteraard in gevaar.

  Toch raad ik aan om vooral (ook) het condoom te gebruiken. Zowel de pil als het spiraaltje beschermen je niet tegen een SOA, een condoom voor een groot deel wel.

  • Vogelbeest

   als je in een vast monogame relatie zit is het gevaar van SOA ongeveer 0.

   (in antwoord op Victor Verlon)
   • Victor Verlon

    Dat is maar de vraag.

    Een nieuwe partner kan een SOA meenemen, opgelopen uit een vorig seksueel contact.

    Daarbij zijn er heel wat mensen die stiekem bij snoepen buiten de relatie. Wanneer je het onderwerp monogamie met ze zou bespreken, geven ze af over de mensen die niet monogaam zijn. Maar ondertussen…

    Dus niet veronderstellen, maar verstandig handelen. En daarna is het een kwestie van vertrouwen opbrengen…

    (in antwoord op Vogelbeest)
 2. AdVader

  beter maar nog niet goed genoeg, de pil verontmenselijkt, net als femini$$me doet, zieke zelfzuchtige ‘keuzes’ over leven&dood, dom&infantiel ‘spelen’ met andermans gevoelens, alsof goed&normaal, alsof redelijk&verstandig, alsof zorgzaam&liefdevol, alsof empathisch&openminded, alsof tolerant&vredelievend, integendeel! het onmogelijk maken van ontwikkelen menselijk welzijn onder het mom van (sociaal-maatschappelijk) welvaart&welbevinden, het maken van sociopaten, hormonen aan jonge meisjes toedienen terwijl de hersenen nog lang niet gerijpt zijn is mishandeling, na bijna 50 jaar is het oppervlaktewater zeer verontreinigd, overigens ook bisphenol-A feminiseert, het spiraaltje houdt nog steeds sexualisering in stand, en daarmee porno en identiteits-politiek welke jezelf zijn ook onmogelijk maken, kappen nou met de ziek&gekmakende achterlijke pseudologische leugens femini$$me-homosexualiteit-atheïsme!

Reacties niet toegestaan