Deze zes dieetmythes kun je meteen vergeten

Er wordt altijd heel ingewikkeld gedaan over afvallen: je moet moeilijke diëten volgen, speciale sportsessies afwerken en vieze, groene drankjes drinken. Die adviezen haal je dan het liefst uit dure boeken vol plaatjes en een slanke dame op de voorkant. Terwijl, ergens weten we ook wel: je moet gewoon niet meer calorieën eten dan je verbrandt.

Dat brengt ons bij deze zes dieetmythes.

1. Pasta is slecht
Gisteren konden we lezen dat een koolhydraatarm dieet slecht is voor je gezondheid dus een beetje pasta elke dag past prima in een goed eetpatroon. Maar ja, net als voor boterhammen, kip of koekjes geldt: eet niet te veel.

2. Ontbijten is belangrijk
Lang werd gedacht dat je dik wordt als je niet ontbijt. Je zou dan veel meer gaan snacken overdag, maar daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Sla dus gerust het ontbijt over als dat voor jou beter uit komt.

3. Van sporten voor je ontbijt val je af
Op een lege maag sporten voor een snellere verbranding? Onzin. Op elk moment kost het verbranden van een calorie evenveel moeite. En als je zoveel calorieën in één keer verbrandt, lijkt het beter om iets in je maag te hebben.

4. Van light-drankjes word je dik
Van light-drankjes word je net zo dik als van water. Er zitten namelijk geen calorieën in. En nee, je krijgt er ook niet op een of andere vreemde manier plots honger van. De mythe is waarschijnlijk ontstaan doordat dikke mensen vaker light-drankjes drinken. Zo lijkt er een verband tussen dik zijn en cola light. Kunstmatige zoetstoffen zijn trouwens ook niet ongezond.

5. Het komt door je genen
Dit valt in de categorie zware botten. Het klinkt als een plausibel excuus voor je overgewicht, maar wetenschappers van de universiteit van Californië hebben bepaald dat dik zijn precies voor 1 procent erfelijk is. De overige 99 procent komt door je eigen eet- en leefgewoonten.

6. Natuurlijke suikers zijn beter
Suiker is altijd hetzelfde, of de suiker nu bruin of wit is, of verwerkt in honing. Het aantal calorieën is overigens ook hetzelfde, pas daar dus mee op.

Bron(nen):   HLN