Je kind suikervrij opvoeden, is dat wel een goed idee?

Je kind suikervrij opvoeden, het gebeurt steeds meer. Het is vast heel gezond, maar ook een beetje zielig: moeten de arme kinderen, al knagend op een wortel, toezien hoe hun klasgenoten genieten van een zoete verjaardagstraktatie?

Deskundigen zijn alvast geen voorstander van de suikervrije trend. Diëtist Esther van Etten tegen RTL Nieuws: “Vooral in Amsterdam zie ik meer dan regelmatig dat ouders hun kinderen bijna niets meer geven waar suiker in zit.” Van Etten vreest dat sommige ouders doorslaan. “Kinderen mogen best wat suiker eten. Als kinderen helemaal geen suiker eten, ook geen natuurlijke suikers, kan dat juist tot gebrek aan energie leiden.”

Daarnaast is snoep een onderdeel van onze maatschappij, zegt opvoedkundige Marina van der Wal tegen de nieuwszender. “Het werkt als beloning, het geeft energie en we houden van de zoete smaak. Natuurlijk is het gezonder en beter voor je gebit om niet te veel suiker te eten, maar ik geloof niet in volledige onthouding.”

“Kinderen komen uiteindelijk in een maatschappij terecht waar ze al die zaken tegenkomen,” vervolgt Van der Wal. “Het is daarom juist belangrijk om ze te leren met suiker om te gaan.”

Wil je toch dat je kind geen suiker eet, zorg dan voor een alternatief. “Het is niet de bedoeling dat het kind om zich heen gaat zitten kijken naar kauwende kinderen en denkt: ‘ik mag niks’. Of nog erger, dat het uiteindelijk wordt buitengesloten,” besluit Van der Wal.

Bron(nen):   RTL Nieuws