Onderzoek: Afvallen begint bij meer bewegen

Of je nu een paar pondjes kwijt wil of tientallen kilo’s, het is altijd lastig om af te vallen. Zeker in het begin is het moeilijk om te wennen aan een dieet en niet zelden mislukt het alweer na een paar weken. Hoe je de grootste kans van slagen hebt? Begin met sporten.

Dat blijkt uit een nieuwe studie, die in vakblad Interntional Journal of Obesity verscheen. “Het is moeilijk om te beginnen met diëten,” aldus onderzoeker Molly Bray. “De meeste mensen krijgen vanaf het begin al het gevoel dat ze zichzelf dingen moeten ontzeggen. Daarom raad ik ook aan om in plaats van te beginnen met iets weg te nemen, te starten met het toevoegen van een bepaalde factor. In dit geval: fysieke activiteit. De daaropvolgende veranderingen in je leefstijl kunnen dan ook invloed hebben op de manier waarop je eet.”

De onderzoekers vroegen 2.500 studenten, die niet sportten en geen dieet volgden, om vijftien weken lang drie keer per week dertig tot zestig minuten aan aerobics-oefeningen te doen. Ze moesten daarnaast aan het begin en aan het eind van de periode een vragenlijst invullen over hun eetgewoonten, maar ze hoefden niets te veranderen aan hun eetpatroon.

Gek genoeg bleek dat ze dat wel deden. Van de 2.000 studenten die het trainingsschema volhielden, ging het overgrote deel ook gezonder eten. Hoe harder een proefpersoon trainde, hoe meer hij ook zijn eetpatroon aanpaste, laten de onderzoekers weten. Ze kozen bovendien voor gezondere voeding en aten minder vette snacks en gefrituurd voedsel.

Volgens de wetenschappers is gezonder leven niet altijd een bewuste keus. “Ik denk dat sporten de neurale werking in je hersenen verandert,” aldus Bray. “De stimulatie die je hersenen krijgen van een work-out met een hoge intensiteit verandert heel wat dingen in je hoofd en lichaam. Inclusief wat je al dan niet wil eten.”

Bron(nen):   Time