Waarschuwing op verpakking werkt: 'Vier uur lopen om calorieën pizza te verbranden'

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 11 december 2019 om 12:59
welingelichtekringen header 1
Als je weet dat je een uur moet hardlopen om de calorieën van een stuk taart te verbranden, eet je die taart dan nog op? Experts denken van niet. Ze pleiten dan ook voor een dergelijke vermelding op voedsel.
Als op de verpakking staat, hoelang je moet bewegen om de calorieën van een bepaald product te verbranden zullen mensen minder eten, blijkt uit nieuw onderzoek van de Britse Loughborough University.
De waarschuwing is bedoeld om bewustzijn te creëren. Als je je realiseert dat je vier uur moet wandelen om de calorieën in een pizza te verbranden of 22 minuten moet hardlopen om te compenseren voor een reep chocola dan denk je wel twee keer na voor je hem in je mond stopt, is de gedachte.
Veel mensen overschatten hoeveel ze verbranden met lichaamsbeweging en onderschatten de hoeveelheid calorieën in voedsel. In de strijd tegen overgewicht kan het dus helpen om dit te vermelden op de verpakking. Volgens de onderzoekers eten mensen dan gemiddeld 200 calorieën per dag minder.
Hoofdonderzoeker professor Amanda Daley legt uit aan de BBC: "We willen mensen de juiste keuzes laten maken op voedingsgebied en ze meer in beweging krijgen." Door het aantal minuten sporten op de verpakking te zetten, begrijpen mensen beter wat ze eten en zet je ze aan tot gezondere keuzes.
Volgens Daley zijn veel mensen geschokt als ze horen hoe lang ze moeten sporten om de calorieën van bepaalde snacks kwijt te raken. "Als je bijvoorbeeld een chocolade muffin eet van 500 calorieën dan moet je 50 minuten hardlopen om die er weer af te krijgen."