Eerste aflevering ‘Wie is de Mol': Paar opzichtige mol-acties en iedereen blijft

Zaterdagavond is het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? begonnen met tien nieuwe kandidaten én een nieuwe presentator. Rik van de Westelaken heeft het stokje overgenomen van Art Rooijakkers. Wat opviel? Dat het vooral heel erg hetzelfde was.

Als je alleen zou luisteren naar het programma zou je bijna niet door hebben dat er een andere presentator is. Rik van de Westelaken deed het dus prima, maar moet misschien nog wat meer zijn eigen toon vinden. De show zelf trapte af met indrukwekkende beelden van Colombia, veel meer nog dan Georgië vorig jaar een droomlocatie.

Iedereen blijft
De kandidaten bleken direct een sympathieke groep, die ondanks de grote verschillen in leeftijd, persoonlijkheid en vakgebied het meteen uitstekend met elkaar kon vinden. Werd vorig jaar nog zonder blikken of blozen Ron Boszhard naar huis gestuurd, dit jaar kozen de deelnemers ervoor om de kans te vergroten dat ze allemaal mochten blijven. De opzet was dan ook anders. Er waren vier vrijstellingen opgevist uit koffers die in het water dreven, maar het was onduidelijk voor wie ze waren. Dat bleek pas tijdens de eindtest. De vrijstellingen konden ook worden ingeruild voor geld, maar daar zag de groep van af. Wie de test het slechtst heeft gemaakt, is onbekend, omdat diegene een vrijstelling had, waardoor dus alle tien kandidaten doorgaan naar de volgende ronde.

Fietsen
Bij de tweede opdracht moest er door een Colombiaans dorpje worden gefietst. Op exact het juiste moment dienden de kandidaten een envelop met geld op een bepaalde locatie te pakken. Op de bagagedrager zat een tablet met daarop de hints voor de locatie. Met een walkietalkie konden ze elkaar helpen. Deelneemster Evelien de Bruijn had als enige zicht op de tijd. Zo kon de Hart van Nederland-presentatrice heel eenvoudig de opdracht in de soep laten lopen. En dat gebeurde ook, maar was het expres of per ongeluk? Want ook BNN-presentatrice Evi Hanssen liep opzichtig te mollen door eerst zonder reden van de groep weg te fietsen en toen op een willekeurig moment de envelop te pakken.

Dansen
De opdracht waarin de deelnemers moesten salsadansen met professionele dansers zorgde voor de meeste hilariteit. Vooral het dansje van de forse vlogster Nikkie de Jager met een piepkleine Colombiaan werkte op de lachspieren. Nadien moest iedereen hun Colombiaanse danspartner terugvinden in de groep. Dat leek eenvoudig. Toch liepen patissier Robèrt van Beckhoven en documentairemaker Sinan Can wat verdwaasd rond, maar uiteindelijk wisten ook zij de juiste partner te vinden.

Verdacht
Wie zich het meest verdacht gedroegen? Dat is in de eerste aflevering heel moeilijk te zeggen. De Mol hield zich ongetwijfeld nog gedeisd. Evi Hanssen molde wat, maar dat was te opvallend. Presentatrice Merel Westrik liet zonder reden een kist terug in het water vallen, maar dat ging waarschijnlijk per ongeluk. Jules Unlimited-presentator Jamie Trenité zei op het eind dat hij Rundfunk-acteur Rick Paul van Mulligen totaal niet vertrouwde. Hij bestempelde hem eigenlijk direct als de Mol. Dat is verdacht, omdat dat in dit stadium van het spel haast onmogelijk is om te weten dus waarom zegt hij dat?

De kijker is vooralsnog verdeeld. Meer dan 662.000 mensen (!) brachten hun stem uit in de app van het programma. Evi Hanssen wordt met 14 procent het meest verdacht, maar zij wordt op de voet gevolgd door Merel Westrik, Nielson en Evelien de Bruijn.