Hoe statistiekjes je gelukkig kunnen maken

Media
maandag, 22 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Slate staat een artikel over het bijhouden van gegevens om je welzijn te verbeteren. Zo blijkt dat mensen de duur van hun woon-werkverkeer vaak onderschatten en daar niet blij van worden. Stel dat Funda.nl informatie zou geven over de gemiddelde reistijd van Wymbritseradeel naar Amsterdam: waarschijnlijk denk je dan nog twee keer na voor je gaat verhuizen.
Zo zijn er allerlei gegevens voorhanden, die we kunnen gebruiken om ons leven comfortabeler in te richten. In Amerika is er Cure Together, een website waar je kunt invoeren welke klachten je hebt, welke behandelingen er zijn, maar waar je ook je eigen vooruitgang kunt bijhouden en lotgenoten zoeken. In Nederland is er bv. de afslanksite van het AD. CZ heeft een ziekenhuisvergelijker en dan is er nog zorgkaartnederland waar je je arts, tandarts, fysiotherapeut, ... kunt beoordelen.
Er zijn ook mensen die nog een stap verder gaan: geeks die specifieke aspecten van hun leven registreren. Seth Roberts houdt dagelijks kleine veranderingen in zijn reactiesnelheid bij en brengt die dan in verband met bv. zijn dieet. Kiel Gilleade is een ‘body blogger’ die zijn hartslag bijhoudt via Twitter. Nog extremer is Mark Carranza die een doorzoekbare database heeft met elk idee dat hij had sinds 1984.
Dit soort gegevens kunnen ook ingezet worden om het algemeen welzijn te verbeteren. Zo gaf de stad Parijs zijn inwoners een horloge dat geluidsniveau’s en ozonconcentraties meet. Slate roept lezers op om zelf met creatieve en nuttige ideeën te komen, maar uiteraard zijn we daar bij Welingelichte Kringen ook nieuwsgierig naar.
Bron(nen): Slate