Weg met de 'broeikasappel': Lidl Nederland importeert geen groente en fruit meer per vliegtuig

Klimaat, natuur en milieu
woensdag, 02 november 2022 om 12:32
welingelichtekringen header 1
Waarom zou je appels en andere soorten fruit en groente over laten vliegen uit Chili, Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika, als er appels genoeg zijn in Nederland? Lidl Nederland is de eerste supermarkt die volledig inzet op lokaal fruit en zo hun CO2-uitstoot vermindert.
Bananen-, avocado- en koffieplantages gaan we (nog) niet zien in ons land, maar bijvoorbeeld appels groeien hier heel goed. Elstar, Jonagold, Cox, Golden Delicious, Goudreinet, Junami en Kanzi, de keuze is reuze, maar vaak kiezen supermarkten toch voor veel 'broeikasappels' in hun assortiment, die met het vliegtuig uit Nieuw-Zeeland of elders worden geïmporteerd.
En dat terwijl de Nederlandse appels hier verpieteren aan de bomen, vanwege de hoge kosten die opslag, koeling en zuurstofafzuiging met zich meebrengen. De Nederlandse appels zijn ook nog eens twee tot drie keer zo goedkoop als Nieuw-Zeelandse appels.
Lidl en Albert Heijn willen werk maken van het verlagen van hun CO2-uitstoot. Lidl gaat daarin het verst en stopt per direct met het invliegen van fruit en groente waar ook een Nederlands alternatief voor is. “Duurzaamheid en een gezonde leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk maken. Daar werken we bij Lidl elke dag aan”, aldus de prijsvechter.
Bron(nen): AD