Minder dan 5 uur slapen op latere leeftijd vergroot kans op ziekte en dood

Wetenschap
woensdag, 02 november 2022 om 11:15
anp 84521163
Een beetje korter slapen dan acht uur kan wellicht niet zoveel kwaad, maar zak je onder de vijf uur dan neemt de kans op minstens twee chronische ziektes toe, blijkt uit een nieuwe studie van University College London.
De onderzoekers keken naar de impact van slaapduur op de gezondheid van ruim 7000 mannen en vrouwen van 50, 60 en 70 jaar. Mensen die aangaven op 50-jarige leeftijd vijf uur of minder te slapen, hadden in de loop van 25 jaar 20 procent meer kans op een chronische ziekte, zoals hartproblemen, kanker of diabetes en 40 procent meer kans op twee of meer chronische ziekten, vergeleken met mensen die tot zeven uur sliepen.
Bovendien was vijf uur of minder slapen op de leeftijd van 50, 60 en 70 jaar gelinkt aan een 30 tot 40 procent verhoogd risico op voortijdig sterven.
"Als mensen ouder worden, veranderen hun slaapgewoonten en slaapduur. Het wordt echter aanbevolen om 7 tot 8 uur per nacht te slapen, omdat korter slapen in verband wordt gebracht met chronische ziekten", reageert een van de onderzoekers.
Die heeft ook nog wel enkele tips. "Voor een betere nachtrust is het belangrijk om een ​​goede slaaphygiëne te hebben. Zorg dat de slaapkamer stil, donker en koel is. Het is ook aan te raden om elektronische apparaten en grote maaltijden voor het slapengaan te vermijden. Lichamelijke activiteit en blootstelling aan licht gedurende de dag kan juist een goede nachtrust bevorderen."
De onderzoekers vonden overigens geen verband tussen langer dan 9 uur slapen en chronische ziekten.
Bron(nen): Science Daily