Raptors krijgen eindelijk groen licht van regering om dit seizoen in Toronto te spelen

Bijna twee jaar nadat ze hun laatste thuiswedstrijd voor hun fans speelden, komen de Toronto Raptors weer thuis. U herinnert zich wellicht dat de Raptors sinds hun laatste thuiswedstrijd twee tijdelijke onderkomens hebben gehad: één in Orlando tijdens het gehele NBA Bubble-programma en vervolgens vorig seizoen in Tampa vanwege de problemen met het oversteken van de grens op het hoogtepunt van de pandemie. In de afgelopen maanden hadden de betrokkenen bij de organisatie er echter vertrouwen in dat de overheid hun team eindelijk zou toestaan naar huis terug te keren. Dus als u een wedstrijd van de Raptors in Toronto wilt bijwonen, kan dat nu weer, zodra de voorseizoenwedstrijden beginnen. Koop de tickets, vliegtickets, en vergeet vooral niet het eTA Canada aan te vragen, dat alle Europeanen nodig hebben om het land binnen te komen.

  Canada's succesvolle aanpak van de pandemie

Het waren beslissingen zoals het verbod op internationale reizen - ook voor NBA-spelers vorig jaar - die Canada hielpen het virus te bestrijden. In vergelijking met zijn Amerikaanse zuiderburen, die soepel zijn omgegaan met verschillende coronaregels en ermee instemden de stadions gedurende enkele maanden te vullen, is Canada uiterst voorzichtig geweest met zijn plan voor heropening. De Canadese regering stemde er eerst mee in dat de Toronto Blue Jays, het honkbalteam van de stad, vanuit hun tijdelijke onderkomen in Buffalo weer in Canada mochten spelen. Zij mochten hun stadion tot een kwart van zijn capaciteit vullen. Toen de voorzitter van de Toronto Raptors, Masai Ujiri, dit in de gaten had, werd gehoopt dat ook de Raptors snel goed nieuws zouden krijgen.

Terwijl de gezondheidszorg in Canada door de provincies wordt geregeld, is de grenscontrole uiteraard een federale aangelegenheid. Wat Ujiri daarom waarschijnlijk geholpen heeft is zijn goede relatie met de Canadese Premier Justin Trudeau, die teruggaat tot het kampioenschap van de Raptors in 2019. Ujiri heeft in ieder geval gedaan wat nodig was om zijn team thuis te brengen. Op een recente persconferentie om zijn contractverlenging aan te kondigen, verklaarde hij onomwonden dat "de verhuizing naar Tampa voor een jaar weliswaar leuk was, maar dat het een belangrijke reden was voor de problemen in de ploeg vorig jaar. Bovendien heeft het de ontwikkeling van het team vertraagd". De organisatie had pas enkele jaren daarvoor haar nieuwe trainingsfaciliteiten geopend en moest het in Tampa doen met een geïmproviseerde sportzaal in een Marriott hotel. Het is dus lastig te zeggen wie er blijer is met de terugkeer van de Raptors naar Toronto: de spelers, Ujiri of de fans. 

Reizen met een eTA Canada en een ESTA Amerika

Zoals hierboven vermeld, moeten Europese staatsburgers een eTA aanvragen voordat ze naar Canada reizen om een wedstrijd van de Raptors bij te wonen. Sinds enkele weken laat de Canadese regering volledig gevaccineerde reizigers weer tot Canada toe. De Amerikaanse regering heeft eveneens aangekondigd dat zij vanaf 8 november volledig gevaccineerde reizigers weer toelaat tot de Verenigde Staten. Dit betekent dat u tijdens uw reis zowel een wedstrijd van de Raptors in Toronto als een wedstrijd van de Knicks in New York of een wedstrijd van de Lakers in Los Angeles kunt bijwonen. Vergeet niet dat als u besluit dit te doen, u ook een ESTA moet aanvragen om de VS binnen te komen. Gelukkig is de aanvraagprocedure voor zowel het eTA als het ESTA snel, online en niet duur. Als dit allemaal geregeld is, bent u klaar om LeBron James, Pascal Siakam, Derrick Rose in levenden lijve te aanschouwen, de beste manier om sport te beleven.