Kabinet koos voor riskantste optie. Dat was een grote blunder

Politiek
door Redactievrijdag, 29 oktober 2021 om 7:53
anp 353449555
In de zomer legde het OMT drie scenario's voor aan het kabinet, reconstrueert NRC. In het eerste veranderde er helemaal niets. In het tweede werd meer mogelijk met een coronatoegangsbewijs – denk aan concerten waar meer publiek naar binnen mag en zitplaatsen niet meer verplicht zijn. Het derde scenario ging nog een stapje verder: daarin wordt ook de verplichte anderhalve meter geschrapt. Het derde scenario is risicovol, waarschuwt het OMT, en kan leiden tot een 'aanzienlijke opleving' in de winter.
Het kabinet kiest voor dat derde, meest risicovolle scenario, en verhoogt de risico's aanzienlijk. Het OMT adviseerde discotheken gesloten te houden, maar die mogen van het kabinet toch open, al moeten ze om middernacht sluiten. Het advies 'werk zoveel mogelijk thuis' wordt vervangen door 'werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is'. Het OMT wilde dat de anderhalve meter als advies zou blijven. Demissionair premier Mark Rutte en minister De Jonge noemen de anderhalve meter wel 'een veilige afstand', maar een duidelijk advies geven ze in de persconferentie niet.
En nu zijn er gebakken peren. Al op 13 oktober waarschuwden medici dat de golf te hoog werd. Maar de politiek ging eerst met herfstreces. Na dat reces was er nog steeds aarzeling, al is uiteindelijk de persconferentie drie (3) dagen na voren gehaald.
Intussen is de vierde golf een feit en stromen de ziekenhuizen vol.
Bron(nen): NRC