Obama besloot alleen en op het laatste moment het congres te betrekken

Tot aan het begin van de toespraak van Barack Obama was er geen enkel gerucht van wat komen ging. De toespraak, waarin hij bekend maakte dat hij zelf voor ingrijpen in Syrië is, maar dat hij de keus over  laat aan het Congres, werd vooraf gezien door de waarnemers als een volgende stap in het rijp maken van de geesten voor ingrijpen. Maar volgens een reconstructie van de Wall Street Journal is het logisch dat er geen gerucht was over het inschakelen van het Congres. Die variant had geen onderdeel uitgemaakt van de besprekingen over Syrië met zijn staf en adviseurs. Het was de andere deelnemers aan de gesprekken wel duidelijk dat Obama zich niet comfortabel voelde bij het vooruitzicht vrijwel alleen te staan als hij ten strijde trok. De VN keurt de aanval niet goed, Engeland haakte af en - op Frankrijk na - was er verder weinig steun. En dus besloot de president kort voor de toespraak dat hij een rol wilde voor het Congres. Tot verbazing van zijn adviseurs. En dan is er nog de kwestie van de nalatenschap. Obama wil de geschiedenis ingaan als de president die oorlogen beëindigde,  niet als president die een nieuwe begon. En zo kwam het besluit tot stand om de eindbeslissing bij het Congres te leggen.

Bron(nen):   Wall Street Journal      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Subtiele foto, met Obama in de schiet-stand

 2. Pim Pandoer

  Obama pleegde dus een mini-staatsgreep. Doet me denken aan de Cuba crisis. Lees het maar na op het Internet: het was Kennedy tegen AL zijn ‘medewerkers’. Het is uitsluitend te danken aan hem en zijn broer Robert dat er geen derde wereldoorlog kwam.

 3. Pim Pandoer

  Acht men het onmogelijk dat Obama gewoon gewetensbezwaren had ?

 4. Marcel van Houten

  Hij is een wolf in schaapskleren met mooie praatjes!!

  • Anna

   Goed gezien , die kerel is een ramp .
   Die huichelaar kreeg , voor wat eigenlijk , de Nobelprijs , dat betekend dus totaal niets meer , een lachertje , kunnen ze wel afschaffen .

   (in antwoord op Marcel van Houten)

Reacties niet toegestaan