Samsom op campagne: de PvdA loopt niet weg in moeilijke tijden

Het zou wel eens een campagne kunnen worden die leidt tot een historische nederlaag: in alle peilingen staat de PvdA er heel slecht voor. In steden als Amsterdam en Den Haag, traditioneel PvdA-bolwerken wordt de PvdA mogelijk niet eens meer de grootste partij. Misschien dat de PvdA daarom vandaag de campagne al begint. Met optimistische woorden van leider Samsom. De PvdA bezwijkt niet voor 'de verleiding om in zware tijden lastige keuzes te ontlopen'. De partij deed dat niet na de oorlog, toen PvdA-premier Willem Drees verantwoordelijk was voor de wederopbouw, niet in de jaren 70, toen Joop den Uyl het land door de wederopbouw leidde, niet in de jaren 90, toen Wim Kok zorgde voor een miljoen extra banen, en ook niet toen Wouter Bos de verantwoordelijkheid had tijdens de bankencrisis. De idealen waar de PvdA voor strijdt, maken de moeilijke hervormingen die nu genomen moeten worden meer dan waard, zei Samsom. Hij wees er ook op dat er weer lichtpuntjes zijn. De economie begint weer aan te trekken. 'Nederland vindt langzaam de weg omhoog.' Vrijwel alle bewindslieden van de PvdA waren aanwezig op de bijeenkomst. Vicepremier Lodewijk Asscher haalde uit naar 'de roeptoeters', politici die 'nooit meedoen' maar wel altijd zeggen dat het niet deugt. Partijvoorzitter Hans Spekman zette zich af tegen D66. Die partij haalt volgens hem 'de VVD rechts in'. Zo willen de democraten volgens Spekman alleen nog gegoede wijken bouwen en telt de sociale woningbouw niet meer.  

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Joop den Uyl die Nederland door de wederopbouw leidde? Het bleek meer de wederafbraak te zijn. En Wim Kok mocht na Lubbers het staartje van de herwederopbouw leiden. Toegegeven, de sluwheid van Wouter Bos kwam goed van pas bij de onderhandelingen met de Belgen over Fortis maar wat heeft hij verder nagelaten?

  • Templein

   De PvdA vertraagt in ieder geval de neoliberale mainstream.

   Den Uyl was wel degelijk bezig met de wederopbouw, maar hij had voor een tweede termijn onhandige secondanten die het onderste uit de kan wilden en stond tegenover sluwe vossen.

   Overigens word ik cynisch van alle beloften die de komende weken weer gaan komen. Spekman begint al: ‘handen verder af van de lage inkomens’.
   Laat Duijvesteijn en Asscher maar campagne voeren. Die hebben nog wel credits.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    “De PvdA vertraagt in ieder geval de neoliberale mainstreammainstream”

    Inderdaad. Socialisten aan de macht betekend altijd verstarring van de economie.

    En nee, niet Den Uyl was bezig met wederopbouw, dat was Drees.

    (in antwoord op Templein)
    • marianne martens

     wat bedoelde met verstarring van de economie, bedoel dat nu alleen nog maar subsidies naar het bedrijfsleven gaan?

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Bijvoorbeeld. Socialisten hebben de neiging bestaande industrie in stand te houden met subsidies (en bureaucratische bemoeienis) als ze niet meer kunnen concurreren met het buitenland i.p.v. de bedrijven ruimte te laten voor innovatie en flexibele arbeid.

      Meer in het algemeen: socialisten hebben een statisch ideaalbeeld (de socialistische heilstaat) maar de wereld is dynamisch. (Dat geldt voor de economie nog meer.) Daardoor zijn socialisten altijd in het defensief.

      (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      ben het met u eens dat er veel te weinig geld gaat naar innovatie, terwijl er al zoveel moois wordt ontworpen voor de mens Heb het idee dat er al jarenlang flexibele werktijden zijn. De Socialistische Heilstaat ( gelukkig waren mensen er wel in grote getale begin 19e eeuw ) bestaat nu helemaal niet meer en de socialisten zouden een andere naam moeten ontwerpen voor zichzelf en de mogelijke kiezers.bv Partij zonder Eigenschappen. Drees en Den Uyl waren bevlogen Politici, die Prins Bernard toch maar mooi liet wegkomen en mensen die helemaal niets te makken hadden toch bestaansrecht gaven. De heden ten dage bureaucratische “hel” is steeds door de veelkoppige partijleden van meerdere partijen in de 2e Kamer gefiatteerd.

      (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Dead Silence

  De PvdA IS de oorzaak van moeilijke tijden. Altijd al geweest

  • marianne martens

   deze roofvogel kan heel erg ver glashelder zien, deze zeearend met zijn mooie Kuifje heeft ook een spitfire blik. Waar is die blik?
   De VVD zorgt altijd voor ranzige onheldere troep. Het CDA regeert alleen maar met onderlinge overeenkomsten. etc

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. Robin

  Rutte en Samson. Helden. Zelfs als je niets van de politiek en economie snapt kun je er volgens mij niet omheen dat ze de leiding pakten toen dat nodig was. Wetende dat ze er nooit beter op zouden worden omdat niemand in dit door god vergeten kut land bereid is om ook maar 1 euro af te staan zonder met de wolven mee te janken en te roeptoeteren dat anderen het fout doen.

  • kletsmajoor

   Ik denk dat Rutte en Samson elkaar juist in een wurggreep houden. Daardoor kunnen ze nauwelijks regeren. En dat juist op een moment dat er knopen moeten worden doorgehakt in Nederland. Maar de kiezer heeft het zelf heel moeilijk gemaakt om een andere coalitie te vormen. Als de kiezer bij de volgende verkiezingen geen keuze maakt welke richting hij/zij op wil, blijft het doormodderen.

   (in antwoord op Robin)
  • Jannie Ooms

   ‘Ze pakten de leiding toen dat nodig was?’ Zo kun je het ook uitleggen. Het lijkt er meer op, achteraf bezien, dat ze de leiding grepen toen ze de kans kregen. Beter hadden ze destijds nieuwe verkiezingen kunnen uitschrijven.

   (in antwoord op Robin)
 4. Karl Ruprecht Kroenen

  Elke keer weer die carrousel.

  Campagne,beloften,

  Verkiezingen,winnen,

  Regeren,beloften niet nakomen,

  Campagne,beloften……

  En zelfs nu, na deze schandelijke vertoning van afgelopen tijd doen deze lieden gewoon alsof ze goed bezig zijn geweest en vragen dus wederom uw steun.
  Dat de Nederlander nu niet eens massaal reageert alsof een politicus van dit soort een slechte cabaretier is met een slechte grap ,waarom niemand in het publiek lacht maar de cabaretier met lege ogen van ongeloof aankijkt met een blik van;neem je ons nu in de zeik?

 5. De Staatsburger

  Grappig. Zelf Hans Kabeltrui Spekman geeft toe dat Rutte’s VVD nog linkser is dan D’66.

Reacties niet toegestaan