Hardleerse WA: villa in Mozambique niet te koop en niet verkocht (kost Nederland veel geld)

Ze zouden hun villa in Mozambique verkopen zodra hij klaar was. Want WA en Maxima zagen zelf ook wel in dat ze een huis hadden gebouwd op de foute plaats, met de foute vrienden en de foute motieven. Snapten het ineens helemaal - nadat de regering het had uitgelegd. Maar die onmiddellijke verkoop blijkt nog niet te zijn gelukt, meldt NRC. Onder meer omdat de villa niet te koop staat. En omdat ze er regelmatig vakantie vieren. Wat de staat erg veel geld kost.
Het huis aan de Indische Oceaan, bericht NRC,  is volgens makelaars in Mozambique en Zuid-Afrika niet op de openbare markt gebracht. Een makelaar die zich deze week meldde bij projectontwikkelaar Machangulo SA, kreeg te horen dat er „op dit moment geen huizen te koop staan op het resort”. Vertegenwoordigers van de kroonprins hebben het huis per e-mail aan de andere aandeelhouders van het projectbedrijf aangeboden.
De bouw werd voorjaar 2010 afgerond. Prins en prinses hebben sindsdien meerdere malen in het huis verbleven, zeggen eilandbewoners en mede-investeerders. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaf toe dat het paar in Machangulo logeerde tijdens het WK Voetbal in Zuid-Afrika. „Het paar gebruikt zijn aanwezigheid in de regio om ook bij een bouwvergadering en inspectie van het in aanbouw zijnde huis te zijn.’’
D66-leider Alexander Pechtold zegt: „Ik ben teleurgesteld. Het prinselijk paar heeft een maatschappelijke voorbeeldfunctie op zich genomen door te zeggen van de constructie in Machangulo af te willen. Dan moet men wel tot actie overgaan.”

De uitstapjes van Het Gezin zijn kostbaar. Het terrein is buitengewoon lastig te beveiligen: er moeten beveiligers op regelmatige afstand in het bos worden verspreid, om te voorkomen dat Het Gezin iets overkomt. Die beveiligers werken in shifts van 6 uur, omdat langer niet is vol te houden. Er gaan daarom telkens tientallen Nederlandse marechaussees en andere beveiligers mee.

Bron: NRC
(de informatie over de kosten van de beveiliging komt niet uit NRC, maar uit een andere bron)