Vriend van Netanyahu verraadt hem bij de politie

Shlomo Filber, een vriend van de Israëlische premierNetanyahu, heeft het op een akkoordje gegooid met de Israëlische Justitie: hij biecht op wat hij weet van omkoping door de premier in ruil voor een lagere straf voor zijn eigen misdaden. Filber was de hoogste man binnen de overheid op het gebied van telecommunicatie. Hij rapporteerde rechtstreeks aan Netanyahu. Filber heeft een groot telefoonbedrijf gunsten verleend in ruil voor geld. Daar zou ook Netanyahu voordeel van hebben gehad, of diens vrouw. Het is een nieuwe omkoop zaak tegen de Israëlische premier, wiens lot nu aan een zijden draadje hangt, volgens de Israëlische krant Haartez. Het bedrijf zou ook gunsten hebben gekregen in ruil voor een Netanyahu-vriendelijke journalistiek op de populaire website van het telecombedrijf.

In de periode tussen 2014 en 2017 was Netanyahu minister van communicatie, een post die hij naast zijn premierschap vervulde. Door een rechterlijke uitspraak zag hij zich in februari vorig jaar genoodzaakt die ministerspost op te geven.

Een van zijn eerste besluiten op de post communicatie was het ontslag van de toenmalige directeur-generaal. In zijn plaats benoemde hij vervolgens zijn vertrouweling Shlomo Filber.

Bron(nen):   Haaretz