Trump sticht nu ook alweer chaos in Engeland

In amper anderhalve dag heeft president Trump in Brussel de NAVO in chaos gestort. Trump slaagde er in een bondgenootschap dat al 69 jaar hecht bijeen is in 36 duur aan het wankelen te brengen.

Nu is Engeland aan de buurt. En Trump heeft de kans benut om ook de relatie met Engeland in één enkel interview zwaar te beschadigen. Hij bedreigt de regering dat als Engeland niet snel en helder met de EU breekt het land niet op Amerikaanse steun hoeft te rekenen.

De Britse premier Theresa May maakt zich hard voor een vrijhandelsverdrag met de VS om te compenseren voor een terugloop in de handel met de EU. Volgens Trump komen de brexitplannen er echter op neer dat zijn land in feite met de EU zou moeten onderhandelen, iets wat hij onwaarschijnlijk acht. ,,Want we hebben al genoeg problemen met de Europese Unie”, aldus de president. ,,We pakken de Europese Unie aan.”

Ook zegt hij dat hij hoopt dat de deze week opgestapte minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson terugkeert in de regering. Hij noemt Johnson ,,een geweldige vertegenwoordiger van het VK” en zegt dat hij een goede premier zou zijn.

Trump uit verder kritiek op het Europese migratiebeleid. ,,Toestaan dat miljoenen en miljoenen mensen naar Europa komen is heel, heel verdrietig”, zegt hij. ,,Jullie verliezen jullie cultuur.”

Een Amerikaanse commentator beschrijft de trip van Trump in Europa als de vlucht van een zeemeeuw. Hij vliegt ergens over heen, schijt het onder en vliegt weer verder.

Maandag is het laatste deel van Trumps tocht: dan ontmoet hij in Helsinki Putin