Europese leiders over Merkel: "Ze is een van de hardste onderhandelaars die ik ken"

Politiek
door Jeannette Kraszaterdag, 25 september 2021 om 13:25
welingelichtekringen header 1
Angela Merkel vertrekt als bondskanselier van Duitsland én als leider van de Europese Unie. De Volkskrant sprak met Mark Rutte, Christine Lagarde, Jean-Claude Juncker en Herman Van Rompuy over 'de moeder van de Europese Raad'.
Van onze eigen demissionaire premier klinkt er al tijden niets dan lof voor Merkel. "Wat ze doet is klassiek een groot probleem in kleine partjes hakken, die een voor een oplossen en dan het gebouwtje weer in elkaar zetten." Lukt dat niet dan raakt ze geïrriteerd. Rutte: "Dan roept ze met lichte stemverheffing: ‘Ik doe vreselijk mijn best maar jij, jij helpt helemaal niet mee! Op deze manier komen we er niet uit!’ Ze kan dan het hele orgel bespelen. Volgens mij doet ze dat oprecht, het is niet manipulatief. Zo trapt ze in die nachtelijke vergaderuren de muis door het gaatje. Dat doet ze echt heel mooi, ze krijgt enorm respect van iedereen. Merkel is de moeder van de Europese Raad."
Lagarde en Juncker stellen dat Merkel de EU-dossiers beter kent dan welke andere EU-leider aan tafel ook. "Dat, gecombineerd met haar analytische blik, doorzettingsvermogen en discipline maken haar tot een van de hardste onderhandelaars die ik heb meegemaakt", stelt Lagarde.
Daarnaast is Merkel even aardig voor kleine als voor grote lidstaten. "Ze luistert even goed naar de premier van Estland als naar de Franse premier’, weet Van Rompuy. Juncker: "Ze gaf mij als premier van het groothertogdom altijd de indruk dat ik net zo belangrijk was als Chirac of Sarkozy. Ik geloofde dat niet, maar zij wel. Ze zei niet: hoho, stil, nu spreken de groten. Merkel zegt altijd: ich hätte gerne, nooit: Deutschland hätte gerne. De Franse president zegt wel: La France voudrait que.’
Dat Merkel vaak de enige vrouw aan tafel was, speelde nauwelijks een rol. Lagarde: "Merkel duikt niet voor de confrontatie, laat zich niet meeslepen door emoties. Als haar vrouw-zijn een rol speelde is het omdat Merkels ego kleiner is dan dat van de meeste van haar mannelijke gesprekspartners."
Bron(nen): De Volkskrant