Het wordt een rare verkiezingsdag

Politiek
donderdag, 22 mei 2014 om 7:47
welingelichtekringen header 1
Het is een rare verkiezingsdag. We gaan namelijk wel stemmen (althans 30 tot 35 procent van ons), maar aan het eind van de dag komt er geen uitslag. Of een beetje een uitslag. Omdat de overgrote meerderheid van de 28 EU-lidstaten niet vandaag maar aanstaande zondag naar de stembus gaat, mag Nederland de officiële zetelverdeling pas zondag bekend maken – om elf uur ’s avonds, wanneer de laatste Italiaanse stembureaus gesloten zijn.
Dan weten we pas zeker wie de grootste partij is in Nederland - kandidaten: PVV, CDA en D66 - of de PvdA zijn derde zetel heeft behouden en of 50+ de kiesdeler heeft gehaald.
Maar we weten vanavond wel iets: er is een exitpoll. Heel vaak is dat een goede voorspeller van de uitslag, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen bleek dat een exitpoll er ook flink naast kan zitten. Daarnaast zijn er twee onafhankelijke tellers actief: zowel website GeenStijl als opiniepeiler Maurice de Hond stuurt vrijwilligers naar stembureaus, waar de uitslag volgens de Kieswet na telling moet worden voorgelezen. Ook zij claimen met een betrouwbare prognose te zullen komen.
De PvdA heeft een passende lokatie uitgekozen om de gruwelijke avond door te komen. De partijleiding zit in de kelder van het partijbureau. Gasten zijn niet welkom. Het wordt daar niet gezellig