Tweede coronagolf in Zuid-Korea: uitgaansleven weer op slot

Het plezier was van korte duur in Zuid-Korea. Ruim 2.000 uitgaansgelegenheden in hoofdstad Seoul moeten hun deuren weer sluiten nu er voor een nieuwe uitbraak wordt gevreesd. Zeker 40 mensen zouden besmet zijn geraakt.

Ze zijn vermoedelijk te herleiden tot een 29-jarige man die vorig weekend drie nachtclubs bezocht. Enkele dagen later testte hij positief. De autoriteiten zijn nu op zoek naar bijna 2.000 mensen die mogelijk met de man in aanraking zijn geweest, omdat ze de clubs bezochten.

Hoewel er strenge maatregelen golden, zoals afstand houden, de lichaamstemperatuur van bezoekers meten, gastenlijsten bijhouden en verplichte mondkapjes onder personeel kon de besmetting niet worden voorkomen.

De aanpak van het coronavirus in Zuid-Korea gold als een van de grootste succesverhalen wereldwijd. De corona-uitbraak is er relatief snel beteugeld. Het land ging van bijna duizend besmettingen per dag in februari naar nog maar een enkeling nu.

Zuid-Korea kende geen strenge lockdown, maar koos voor massaal testen en contactonderzoek. Toen het aantal besmettingen terugliep, werden de maatregelen zover versoepeld dat zelfs nachtclubs weer open mochten.

Premier Chung Sye-kyun vertrouwde op de discipline van de Zuid-Koreanen om afstand te houden en hoopte dat het een automatisme was geworden, maar dat bleek afgelopen weekend tegen te vallen. Op veel plaatsen was het erg druk en lukte het mensen niet om ver genoeg bij elkaar vandaan te blijven.

Het is overbodig om te zeggen dat wat de gedisciplineerde Zuid-Koreanen niet lukt, ons waarschijnlijk ook niet gaat lukken.

Bron(nen):   AD