Professor: "Iedereen zag pandemie met longvirus aankomen"

Wetenschap
zondag, 10 mei 2020 om 11:22
hh 41778520
De uitbraak van Covid-19 komt niet als een verrassing voor Frank Snowden. De hoogleraar medische geschiedenis aan het Amerikaanse Yale waarschuwde jaren geleden al dat SARS, vogelgriep en varkenspest slechts voorbodes waren van een veel ernstigere pandemie.
Snowden (73), auteur van het boek Epidemics and Society. From the Black Death to the Present, achtte de kans op een uitbraak van een virus als Covid-19 groot. "En ik was zeker niet de enige die een pandemie met een dergelijk longvirus zag aankomen," zegt hij in een interview met Der Spiegel. "Virologen en epidemiologen over de hele wereld hebben keer op keer gewaarschuwd. Ik vraag me echt af: hoe blind kun je zijn? Als Donald Trump nu vraagt ​​‘Wie had dit kunnen weten?’ is mijn antwoord: ‘Iedereen!’"
We hadden volgens de professor ook al lang een vaccin kunnen hebben. "Ons probleem is dat we wetenschap niet op de juiste manier inzetten, dat we er niet verstandig gebruik van maken. We hadden allang een coronavirusvaccin kunnen hebben. Maar nadat Sars was verdwenen en Mers niet zo gemakkelijk overdraagbaar bleek, was de ontwikkeling ineens niet meer de moeite waard. Uiteindelijk draait het in de farmaceutische industrie om winst. Hetzelfde probleem geldt voor ziekenhuizen: pandemische preventie levert geen geld op, in tegenstelling tot grote operaties. Daarom nam niemand ze serieus. En in veel landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben miljoenen mensen geen toegang tot geavanceerde medicijnen, wat nu zeer ernstige gevolgen heeft. Een van de lessen die uit deze epidemie moet worden getrokken is dat medicijnen een mensenrecht moeten worden."
Een andere les is dat we een groenere economie nodig hebben. "Milieubescherming en gezondheidsbescherming moeten in de toekomst hand in hand gaan. Dat is onmogelijk als we in natiestaten denken; grenzen houden virussen niet tegen. We moeten als mensheid in zijn geheel denken, als mensheid die in een wereld van microben moet leven."