Kan justitie in België soms ook gelijk hebben

De Paus en de katholieke kerk schreeuwen moord en brand omdat justitie nogal robuust optrad om feiten te achterhalen over misbruik in de kerk. Met name het feit dat de alom gerespecteerde kardinaal Danneels het moest ontgelden viel slecht. Maar hoe onschuldig is Danneels? 
Toen een groep slachtoffers van seksueel misbruik tien jaar geleden een gesprek wilde met kardinaal Danneels, weigerde die hen te geloven en weigerde die op te treden tegen het misbruik binnen de kerk. Volgens hem waren de slachtoffers er enkel op uit om de kerk kapot te maken en waren hun verhalen ontsproten aan een ziekelijke fantasie. Dat blijkt uit een getuigenis van de voorzitster van de Vlaamse Werkgroep Mensenrechten in de Kerk, Lieve Janssens. 
De getuigenis had afgelopen zaterdag voorgelezen moeten worden aan de commissie-Adriaenssens, maar aangezien die ermee ophield, is ze dinsdag voorgelezen door een lid van de Werkgroep op de trappen van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. "Als voor een tribunaal" "Ik hoopte dat hij zou zeggen dat hij onze pijn gehoord had en zijn verantwoordelijkheid zou nemen", vertelde de getuige. "Maar hij zei dat hij zich als voor een tribunaal voelde. Dat de slachtoffers de kerk probeerden kapot te maken door alles in het openbaar te brengen en dat we nog duizend dossiers konden brengen, maar dat hij niet kon weten of ze niet aan een ziekelijke fantasie waren ontsproten.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws