Psychologe: Anders stond in de jacht-modus

Toen Anders Breivik aankwam op Utøya was hij niet buiten zichzelf van opwinding. In tegendeel, volgens de bewaker die de toegang tot het eiland regelde was hij de rust zelve. Ook toen hij de jongeren om zich heen verzamelde, zogenaamd om hen bij te praten over de aanslag in Oslo, straalde hij geen gejaagdheid uit, maar rust en overwicht.
En toen ging hij 90 minuten doden. En zelfs toen de eerste helikopters boven hem opdoken ging hij weloverwogen en met overleg door met doden.
"Hij bevindt zich in de jacht-modus," zegt expert en psycholoog Jens Hoffmann, directeur van het Instituts Psychologie und Bedrohungsmanagement in Der Spiegel. "Hij was rationeel, zijn emoties stonden uitgeschakeld. Koude agressie heet dat bij psychologen. En we kunnen dat nog omdat we met overleg - en met uitschakeling van de meest verstorende emoties - op vlees moesten kunnen jagen, nog niet zo lang geleden. Dat vermogen - jagen, stukmaken, zonder veel gevoel, dat hebben we nog.
Er bestaat ook hete agressie, dan is de drijfveer juist de emotie. En die duurt veel korter. Het doel wordt vernietigd en dan loopt de dader leeg, soms door zichzelf te doden.
Niet zo bij de jacht-modus. En die kan inderdaad heel lang voortduren. Tot de jager wordt uitgeschakeld of er zelf genoeg van krijgt.

Bron(nen):   Der Spiegel