Marine Le Pen belooft bij EU en eurozone te blijven

Marine Le Pen, die het 24 april in de Franse presidentsverkiezingen opneemt tegen president Emmanuel Macron, wil niet uit de Europese Unie of de eurozone stappen. Ze zei dat desgevraagd bij de start van haar nieuwe campagne. Ze heeft geen geheime agenda om Frankrijk uit de EU te loodsen, verzekerde ze.

Haar partij, de Rassemblement national (Nationale samenkomst), staat bekend als anti-Europees. Maar Le Pen wil zo veel mogelijk kiezers optrommelen om straks een kans te maken tegen de zittende president Emmanuel Macron. Die kreeg afgelopen zondag tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen bijna 28 procent van de stemmen, Le Pen ruim 23 procent.

Ze riep ook de aanhang van de links-radicale Volksunie van Jean-Luc Mélenchon op om "echt opstandig" te zijn en niet voor Macron te stemmen. Ze verwees daarbij naar de eerdere naam van Mélenchons partij, Opstandig Frankrijk. Mélenchon heeft zijn kiezers opgeroepen niet op Le Pen te stemmen.

Afgelopen zondag heeft meer dan een kwart van de kiesgerechtigden zijn stem niet uitgebracht. Bijna 30 procent van de uitgebrachte stemmen ging naar uiterst links of uiterst rechts. De voorheen invloedrijke centrumlinkse PS (Parti Socialiste) werd met 1,75 procent van de stemmen vrijwel weggevaagd, net als de centrumrechtse Republikeinen die nog geen 4,8 procent van de stemmen kregen.