1 miljoen euro om plasjes tegen het Paleis op de Dam te voorkomen

Het zeventiende-eeuwse Paleis op de Dam is nog maar net uit de steigers en ziet er prachtig uit. Om dat zo te houden, is er 1 miljoen gereserveerd om wildplassen tegen te gaan. Bewegingssensoren moeten wildplassers opmerken, daarna gaat er een 'schriklicht' aan: De wildplasser schrikt van het licht en doet zijn behoefte elders. Werkt dit niet, dan kiest de gemeente voor een zogenoemde Urilift, oftewel een hekwerk dat overdag verzonken is maar omhoog komt wanneer de duisternis intreedt. Andere maatregelen tegen plasjes zijn fijnmazige schermen in de openingen van de arcade en kettingen voor de gevel. Tot nu toe komen de kosten neer op een ton. De woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf: "Het geld hoeft niet op, we hopen dat de schrikverlichting afdoende is." Duurdere maatregelen zoals zitbankjes voor de arcade, een reliëfstrook van klinkers en een watergoot rondom het Paleis op de Dam werden onveilig en weinig effectief bevonden. Niet alleen plasjes zijn trouwens een probleem, ook het vet van de mayonaise bij porties friet, fietsen en graffiti bedreigen het paleis. Het schoonspuiten van de gevels veroorzaakt zoutkristallen die het zandsteen ruïneren, helemaal wanneer dat dagelijks gebeurt. Heel november wordt gebruikt om eens rustig te kijken hoeveel schade het paleis oploopt. Daarna worden de maatregelen van kracht.  

Bron(nen):   Het Parool      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Bruin Marwin

  Voor 1miljoen kunnen best een paar openbare toiletten worden aangeschaft. En voor het overige: als je in een smerige stad als Amsterdam wil dat er geen grafitty gespoten en mayonaise gesmeerd wordt, moet je de stad afsluiten voor mensen….

 2. John Rambo

  Als je gaat shoppen, of uitgaat, in welke stad kun je dan nog naar een WC.
  Vaak moet je met samengeknepen billen een plekje ergens zoeken.
  Licht of niet, je bent uiteindelijk blij als je ervan verlost bent.

 3. John Rambo

  Die Urilift is overigens geen hekwerk, maar een urinoir, dat in de grond verdwijnt. Je kunt zoveel hekken en lichten plaatsen als je wil.
  Je moet toch evengoed pissen.

 4. Meneer Dick

  Bovenop de eenmalige investering van €1 miljoen komen nog de jaarlijkse onderhouds-, electriciteits- en rentekosten. Surveillanten met gummiknuppels en taserguns zijn goedkoper.

Reacties niet toegestaan