Waarom jij waarschijnlijk net zo slecht tegen kritiek kan als Waylon

Waylon kon op weinig sympathie rekenen na zijn heftige reactie op de kritiek op zijn Songfestival-act. Toch is hij lang niet de enige die zo reageert. Het is voor de meeste mensen heel moeilijk om met kritiek om te gaan.

“Omdat mensen in het algemeen weinig zelfkennis hebben, is omgaan met kritiek heel lastig,” legt hoogleraar psychologie Roos Vonk uit. “De mensen die zich nu het hardst om Waylon verkneukelen, kunnen waarschijnlijk zelf ook niet goed tegen kritiek. Het is voor iedereen moeilijk, al zullen de meeste mensen wel een betere zelfbeheersing hebben dan Waylon.”

“Hoe mensen omgaan met kritiek heeft vooral te maken met persoonlijkheid, niet zozeer met sekse of intellect”, zegt psycholoog en publicist Suzanne Weusten. “Mensen die heel open en nieuwsgierig zijn, gaan er anders mee om dan mensen die gesloten en eigenwijs zijn.”

Wie meer zelfwaardering heeft zal bovendien vijandiger reageren. Vonk: “Ze worden sneller kwaad en proberen degene die kritiek geeft, terug te pakken. Mannen hebben gemiddeld iets meer zelfwaardering en bij hen zie je dit gedrag dus vaker. In de reactie van Waylon, zie je ook die boosheid.”

Krijg je kritiek tel dan eerst tot tien voor je reageert. “Je eerste reactie is namelijk nooit de beste. Slaap er even een nachtje over, zodat de eerste reactie, die vaak emotioneel is, wat naar de achtergrond verdwenen is”, aldus Vonk.

En valt er voor Waylon nog wat te redden? “Zijn reactie terugnemen, kan hij niet meer, daarvoor is het te laat. Maar hij kan het frame nog wel een andere draai geven. Bijvoorbeeld door te zeggen dat hij zijn Songfestival-optreden spannend vindt en dat hij had gehoopt meer steun te krijgen uit zijn eigen land. Daarmee kan hij weer sympathie winnen.”

Bron(nen):   RTL Nieuws