Scandinaviërs de gelukkigste mensen ter wereld? Mwah

Of het nu gaat om zorg, onderwijs of algehele blijheid, op elk lijstje staan de Scandinavische landen bovenaan. Het moet er wel geweldig toeven zijn, zou je denken. Maar aan die Scandinavische idylle zit toch een duister randje.

Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat de Noren, Zweden en Denen gemiddeld genomen relatief gelukkig zijn, maar dat dit niet geldt voor de jongeren. Die kampen vaak met problemen. Zo geeft bijna twintig procent van de Zweedse jonge vrouwen aan niet gelukkig te zijn. In Denemarken heeft 18,3 procent van de jongeren tussen 16 en 24 jaar psychische problemen.

De onderzoekers hebben een aantal verklaringen voor het ongeluk van de jeugd. Zo zou in Denemarken de perfectionistische cultuur een groot probleem zijn. Jongeren voelen er een enorme druk om uit te blinken in alle aspecten van het leven. Sociale media zouden daarbij een grote rol spelen.

Daarnaast zijn jonge mensen overal in het westen wat minder gelukkig. “Meer en meer jonge mensen worden eenzaam en krijgen te maken met stress en mentale problemen”, zegt hoofdonderzoeker Michael Birkjaer tegen The Guardian. “We stellen vast dat de epidemie van psychische aandoeningen en eenzaamheid de kusten van de Scandinavische landen bereikt.”

 

 

 

Bron(nen):   The Guardian