Zwarte soldaten kregen in het Britse leger veel minder loon dan blanke

Meer dan een half miljoen Afrikaanse soldaten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het Britse leger vochten, kregen tot wel drie keer minder loon dan hun blanke collega’s. Dat blijkt uit een pas ontdekt document, schrijft The Guardian. De Britse overheid wordt gevraagd een onderzoek te starten en de nog levende veteranen te compenseren.

Het document, dat diep verborgen lag in de nationale archieven van het Verenigd Koninkrijk, onthult hoe de Britten de Afrikaanse soldaten systematisch discrimineerden. Blank personeel kreeg stelselmatig een veel hoger salaris dan zwart personeel. “Het koloniale regime waardeerde een Afrikaans leven anders dan een Europees leven,” zegt professor Timothy Parsons. “Maar er is een kans om nog iets goed te maken. Dat kost niet eens veel geld.”

“Toen ik uit het leger kwam, kreeg ik niets,” vertelt de honderdjarige veteraan Eusebio Mbiuki, die op het platteland van Kenia in armoede leeft. Hij heeft een zware strijd gestreden voor de Britten in de jungle van Birma. “Ze weten hoeveel we hen hebben geholpen. Ze hadden in ieder geval iets moeten geven, maar dat was niet zo. We werden gewoon in de steek gelaten.”

In de eerste helft van de twintigste eeuw rekruteerde Groot-Brittannië Afrikaanse mannen om de koloniën te verdedigen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze soldaten ingezet om de Italianen te verslaan in de hoorn van Afrika, om Madagaskar te veroveren van de Fransen en om de Japanners te bestrijden in Azië.

Ondanks hun zware opofferingen en verschrikkelijke arbeidsomstandigheden heeft de Britse overheid de Afrikaanse soldaten nooit gelijk behandeld. Een documentaire van Al Jazeera, die woensdagavond wordt uitgezonden, onthult dat een blanke soldaat 10 shilling per maand verdiende en een zwarte soldaat met dezelfde rang maar 3,5 shilling. Het racisme gold ook voor Aziatisch personeel. Ongeacht de rang kregen Aziatische troepen 7,5 shilling voor iedere maand dat ze in dienst waren. Dat is minder dan hun blanke collega’s, maar meer dan de zwarte soldaten.

Een voormalige chef van het Britse leger Gen Lord Richards zegt daarover: “We moeten ons schamen dat veteranen die voor ons land hebben gevochten daarna in zo’n armoede moesten leven, maar we kunnen er nog wat aan doen.”

 

Bron(nen):   The Guardian