Maansverduistering op veel plekken te zien

De gedeeltelijke maansverduistering is dinsdagavond in veel regio's in Nederland te zien. In het westen en zuiden klaart het op steeds meer plaatsen op. Ook in het midden van het land breekt de zon geleidelijk door. De kans dat de maansverduistering ook in het noorden en oosten te zien is, is wat kleiner door hardnekkige bewolking, meldt Weeronline.

De maan komt om 21.48 uur op. Dan is de beginfase van de verduistering al ongeveer een uur aan de gang. Het hoogtepunt is rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 02.20 uur, schijnt de maan weer als normaal. De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. De aarde houdt het zonlicht tegen en de maan belandt geheel of gedeeltelijk in de schaduw van de aarde.

De gedeeltelijke maansverduistering komt op een opvallende datum. Het is dinsdag precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins begonnen aan hun historische vlucht naar de maan. Ze werden op 16 juli 1969 gelanceerd. Een paar dagen later zouden Armstrong en Aldrin als eerste mensen voet op de maan zetten.