Oostenrijk en Saksen sluiten ongevaccineerden buiten

Samenleving
door Redactiezaterdag, 06 november 2021 om 00:30
alleen gevaccineerd of genezen welkom op veel plekken oostenrijk1636156452
Oostenrijk laat vanaf maandag alleen gevaccineerden en genezen coronapatiënten toe tot onder meer cafés, restaurants, kappers en evenementen met meer dan 25 personen. Een negatieve coronatest is niet meer voldoende. De Oostenrijkse regering meldde vrijdagavond dat de zogenoemde 2G-regel (gevaccineerd of genezen) wordt genomen vanwege het oplopen van het aantal coronabesmettingen.
Ook in de Duitse deelstaat Saksen worden niet-gevaccineerden buitengesloten bij de horeca en bij overdekte evenementen. De enige uitzonderingen worden gemaakt voor kinderen en mensen die om medische redenen de inenting niet kunnen krijgen, bijvoorbeeld omdat ze allergisch zijn voor een stof in het vaccin.
Saksen, grenzend aan Polen en Tsjechië, is op dit moment een van de deelstaten met de meeste besmettingen. De vaccinatiegraad ligt er met 57 procent erg laag. Het nationale gemiddelde in Duitsland is 67 procent.
Oostenrijk registreerde vrijdag 9388 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er bijna net zoveel als het recordaantal besmettingen van 9586 ongeveer een jaar geleden. "De bezettingsgraad op de intensive cares stijgt veel sneller dan verwacht", zei kanselier Alexander Schallenberg van de conservatieve ÖVP. "Het is doodeenvoudig onze verantwoordelijkheid om de mensen in ons land te beschermen."
Er komt een overgangsperiode van vier weken waarin een eerste vaccinatie en een PCR-test voldoende zijn om toegang te krijgen tot plekken waar niet-gevaccineerden niet worden toegelaten. Daarna zijn alleen volledig gevaccineerden en herstelde coronapatiënten op die locaties welkom.
Donderdag had het bestuur van Wenen al laten weten dat het de 2G-regel zou invoeren vanaf eind volgende week.