Dronken in de orkestbak

Samenleving
zondag, 01 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een taboe, is het volgens de Guardian. Iets wat veel insiders in de muziek weten, maar je mag er niet over praten. Vaak zitten leden van symfonieorkesten dronken op het podium of in de orkestbak. Volgens musici is alcolholgebruik bij musici wijdverbreid, varierend van een glaasje om de zenuwen te onderdrukken, tot stom dronken op het podium.
In een toespraak tot de jaarvergadering van Association of British Orchestras riep Bill Kerr, van de Bond van Musici enige incidenten in herinnering. Zoals de gebeurtenis met de dronken kopersectie van een gevierd opera-ensemble. "Ze zouden moeten zijn ontslagen, maar er zouden lastig anderen gevonden zijn om hun plaats in te nemen." De betrokken musici hoefden slecht in het laatste stuk op te treden van de drie die die avond op het programma stonden. En ze hadden de tijd gedood met drank. Een andere aanwezige bij de bijeenkomst had het over een percussionist die stomdronken van het podium was gevallen.
Chi-chi Nwanoku, de bassist van het Orchestra of the Age of Enlightenment, herinnerde zich dat bij een optreden in Glyndebourne een ex-alcoholist toch weer veel ging drinken en hoopte dat al zijn pepermuntjes dat on-ruikbaar zouden maken."Ik probeerde de schade te beperken voor hem." Jennifer Lisle, een terzake kundig arts: "Drank kan dienen om de angst te onderdrukken van de musici. Ze moeten iedere dag op hoog niveau presteren en kunnen niet een keer wat minder zijn, zoals in een andere baan. Maar drank is een slechte manier om dat probleem op te lossen."
Bron(nen): The Guardian