In de Franse frietjes van McDonals zit veel meer dan alleen aardappel en zout

Samenleving
woensdag, 19 juni 2024 om 6:55
bijgewerkt om woensdag, 19 juni 2024 om 8:12
96734559 l normal none
McDonald's mag niet langer zeggen dat zijn Franse frietjes niets anders bevatten dan aardappel en zout. Dat deed de fastfoodketen in een paginagrote krantenadvertentie in maart. Voedselwaakhond Foodwatch won hierover een zaak bij de Reclame Code Commissie.
In de bewuste advertentie in de Volkskrant stond dat de frietjes "gemaakt worden van de allerlekkerste aardappelen, voornamelijk van Nederlandse bodem. En aan die aardappelen wordt verder helemaal niets toegevoegd... behalve een snufje zout." Maar in de ingrediëntenlijst op de website van McDonald's staat dat ze ook dinatriumdifosfaat (stabilisator), dextrose en verschillende plantaardige oliën bevatten.
"Niets mis met een frietje op zijn tijd", zegt Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch. "Maar consumenten worden misleid omdat de frietjes veel natuurlijker worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. McDonald's ontkent in deze reclame bewust de aanwezigheid van verschillende andere gerechten. Ze hadden deze leugenachtige advertentie nooit mogen plaatsen."
Omdat de Reclame Code Commissie geen boetes of straffen kan uitdelen, eist Foodwatch "onmiddellijke en openbare rectificatie" van de fastfoodgigant. Volgens Foodwatch is McDonald's de afgelopen jaren al negen keer eerder teruggefloten door de Reclame Code Commissie.
Ingrediënten:
1. Aardappelen: McDonald’s gebruikt voornamelijk bepaalde soorten aardappelen zoals Russet Burbank, Shepody en Ranger Russet.
2. Olie: Voor het bakken worden verschillende soorten oliën gebruikt, zoals een mengsel van koolzaadolie, sojaolie en soms rundvetolie.
3. Dextrose: Een vorm van suiker die wordt toegevoegd om de consistentie in kleur te behouden.
4. Natriumpyrofosfaat: Dit wordt gebruikt om te voorkomen dat de frietjes verkleuren na het koken.
5. Zout: Toegevoegd na het bakken voor smaak.
Bereidingsproces:
1. Schoonmaken en Schillen: De aardappelen worden eerst grondig schoongemaakt en vervolgens geschild.
2. Snijden: De geschilde aardappelen worden in de bekende frietvorm gesneden.
3. Blancheren: De gesneden aardappelen worden kort geblancheerd in heet water om overtollig zetmeel te verwijderen.
4. Voorbakken: De frietjes worden voorgebakken in olie bij een bepaalde temperatuur.
5. Invriezen: Na het voorbakken worden de frietjes snel ingevroren om de versheid te behouden en de textuur te verbeteren.
6. Verzending: De ingevroren frietjes worden naar McDonald’s restaurants over de hele wereld verzonden.
7. Afbakken: In de restaurants worden de frietjes opnieuw gebakken in hete olie voordat ze aan de klanten worden geserveerd.
Dit proces zorgt ervoor dat de frietjes hun kenmerkende smaak, textuur en gouden kleur krijgen.