Nergens gebruiken zoveel mensen xtc als in Nederland. En dat is niet zonder gevaar

Samenleving
zaterdag, 29 oktober 2022 om 9:20
welingelichtekringen header 1
Zo'n 3 procent van de Nederlandse volwassenen neemt weleens een xtc-pil. Daarmee zijn we de grootste gebruikers ter wereld. Het afgelopen jaar namen 450.000 mensen minstens één keer een pilletje.
De drug is vooral bij hoogopgeleide twintigers populair: bij het uitgaan neemt bijna de helft weleens xtc. Daarmee wordt de drug volgens het Trimbos-instituut bijna net zo veelgebruikt als alcohol.
Dat gaat niet altijd goed. Duizenden mensen hebben jaarlijks medische hulp nodig na gebruik. Bij een op de zevenhonderd gaat het echt mis. Zij raken bijvoorbeeld bewusteloos of krijgen heel hoge koorts. Arts bij het Trimbos Esther Croes vertelt in het AD: "Er overlijden jaarlijks ook enkele gebruikers. Xtc is écht geen onschuldige drug.”
Toch gaan er steeds meer geluiden op om de pillen te legaliseren. Volgens een Nederlandse denktank zouden gebruikers dan minder in contact komen met criminele dealers en minder snel overstappen op nog zwaarder spul, zoals ghb of crystal meth. Het zou bovendien de drugscriminaliteit de wind uit de zeilen nemen.
Maar minister van Justitie Dilan Yesilgöz liet al weten dat dit niet zo makkelijk is. Xtc wordt internationaal gezien als een gevaarlijk middel dat op lijst 1 van de Opiumwet staat. Dat kun je als land in je eentje niet zomaar legaliseren.